Pieczone warzywa korzeniowe z sosem orzechowym
pixabay.com

Pieczone warzywa korzeniowe z sosem orzechowym

Doskonała przekąską i dodatek do grillowanego lub pieczonego mięsa oraz szaszłyków drobiowych.

Pieczone warzywa korzeniowe z sosem orzechowym

Warzywa korzeniowe – bogactwo witamin prosto z ziemi

Jak sama nazwa wskazuje, warzywa korzeniowe to te, których korzeń w całości lub większej jego części spożywa się w dowolny sposób. Najbardziej popularnymi są marchewka, biała pietruszka, buraki, bataty, pasternak, seler. Nadają się do jedzenia na surowo oraz w dowolnie, przetworzonej formie. Warzywa tego typu od dziesiątek lat stanowią stały element diety każdego człowieka. Są łatwo dostępne, niedrogie i proste w obróbce kulinarnej. Marchew to najczęściej kupowany korzeń, który ma wszechstronne zastosowanie i mnóstwo prozdrowotnych właściwości związanych z wysoką zawartością witamin A i K, a także przeciwutleniacza, jakim jest beta-karoten działający korzystnie m.in. na wzrok. Marchewka jest lekkostrawna i antyalergiczna, a jej smak idealnie komponuje się z różnymi dipami, zupami, potrawami mięsnymi czy deserami. Pasternak z kolei jest podobny do korzenia pietruszki. Podobnie jak marchew, pasternak staje się słodszy przy działaniu niższych temperatur, dzięki czemu jest wspaniałym dodatkiem do rozgrzewających potraw zimą, ponadto jest bogaty w błonnik i witaminę C. Pietruszka w porównaniu z pasternakiem zawiera więcej witamin, za to pasternak jest bardziej zasobny w błonnik. Pod względem kalorycznym przoduje pasternak, pietruszka zaś przewyższa go pod względem zawartości witaminy A, witaminy C, wapnia, magnezu i żelaza. Zawartość witaminy B-6 jest porównywalna w obu warzywach. Buraki to jedne z najbardziej odżywczych warzyw korzeniowych, których jedna porcja zawiera poza błonnikiem, dużo kwasu foliowego i manganu.

Sos na bazie masła orzechowego – do czego go używać?

Satay, bo tak się nazywa sos z masła orzechowego, to popularny dodatek do potraw w Indonezji, Tajlandii czy Wietnamie, wykorzystywany jest także w kuchni chińskiej i
holenderskiej. Głównymi składnikami sosu są orzeszki ziemne i mleczko kokosowe. Sos orzechowy doskonale komponuje się z pieczonymi i grillowanymi warzywami, mięsem drobiowym i rybami.

Pieczone warzywa korzeniowe z sosem
orzechowym

Jest to doskonała przekąską i dodatek do grillowanego lub pieczonego mięsa oraz szaszłyków drobiowych.

Składniki:
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 korzeń selera
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka tartego imbiru
• 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
• 1 łyżka sosu sojowego
• 2 łyżki oliwy lub oleju sezamowego
• przyprawy: sól i pieprz, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, kminu, kurkumy, słodkiej papryki + 1/2 ostrej papryki.


Przygotowanie:
• Piekarnik nagrzać do 230 stopni
• Warzywa obrać i pokroić w słupki, włożyć do dużej miski. Dodać starty czosnek, imbir, sok z limonki lub cytryny, sos sojowy oraz oliwę. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
• Wyłożyć na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia
• Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
Warzywa ułożyć na półmisku. Można polać sosem Satay lub położyć go w miseczce, obok warzyw.


Składniki na sos orzechowy Satay:
• 125 g orzeszków ziemnych bez soli
• 200 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
• 1 mała szalotka lub 1 duża (można zastąpić zwykłą cebulą)
• 1 ząbek czosnku
• 75 ml wody (w zależności od konsystencji mleczka)
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• starta skórka limonki
• olej do podsmażenia
• sól do smaku
• opcjonalnie pół łyżeczki sproszkowanej chili.

Następny artykuł