Pieczony łosoś - z czym go podawać?
Wszystkie dania z łososiem charakteryzują się delikatnością i subtelnością. Bardzo rzadko stosuje się ostre przyprawy, ponieważ ryba w ten sposób szybko traci swój unikatowy smak. Czym więc warto go podkreślić? Jakie dodatki będą idealnie z nim współgrały? Podpowiadamy.
Łosoś pieczony z ryżem
Aby zachować delikatny smak pieczonego łososia warto go podawać z ryżem. Istnieje ogromna ilość gatunków, ale tylko nieliczne cieszą się zainteresowaniem i znajdziemy je w sklepach. Różnią się przede wszystkim smakiem. Ryż jaśminowy bardzo często stosowany jest do dań w których królują ryby. Jego charakterystyczna, kwiatowa nuta najlepiej kontrastuje z delikatnością smażonego łososia.
Jeśli lekki, słodkawy smak komuś nie odpowiada to może sięgnąć po ryż basamti. Świetnie sprawdza się również do zimnych sałatek, natomiast w przypadku ryb wydobywa ich naturalny aromat. W smaku i zapachu przypomina nieco orzech, więc jest całkowicie neutralny dla pieczonego lub smażonego łososia. Te egzotyczne odmiany ryżu dość często można znaleźć w promocji w popularnych supermarketach i sklepach spożywczych. Przed udaniem się do sklepu warto więc zajrzeć na przykład na stronę https://gazetka-24.pl/lidl.
Jakie przyprawy do pieczonego łososia?
Należy stosować wyłącznie delikatne przyprawy i zioła, które nie zaburzą naturalnego smaku i zapachu ryby. Najczęściej jest to sól morska oraz koperek. Aby podkreślić smak pieczonego łososia warto polać jego wierzchnią część sokiem z cytryny lub limonki. Wiele osób nie wyobraża sobie przyrządzania żadnych dań rybnych bez koperku. W tym przypadku jest to przyprawa wręcz obowiązkowa, aby móc cieszyć się doskonałym aromatem łososia. Natka pietruszki to kolejna propozycja. Nie dość, że łatwo dostępna to w ciekawy sposób podkreśli aromat każdej ryby. Należy jednak pamiętać, że najlepiej sprawdzi się zaraz po podaniu, a więc w momencie w którym smażony łosoś wyląduje na półmisku. W takim przypadku zaledwie szczypta natki pietruszki w doskonały sposób zachęci do konsumpcji świeżo upieczonej potrawy.
Można przed smażeniem pozwolić sobie na niewielką dawkę dobrze zmielonego pieprzu oraz świeżo wyciskanego czosnku. Ciekawym pomysłem jest również rozmaryn oraz majeranek. Te dwie przyprawy świetnie się nawzajem uzupełniają. Pasują doskonale nie tylko do świeżo upieczonego łososia, ale również do zimnych sałatek rybnych. Jeśli natomiast chcemy, aby łosoś zachował swój naturalny smak na dłużej to warto posmarować go odrobiną masła. W ten sposób możemy do niego wrócić na następny dzień, podgrzewając go na patelni lub w mikrofalówce.
Artykuł partnera