Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do farszu na pierogi z grzybami dodajesz kapustę? Zapomnij o niej, teraz szał robi inne nadzienie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.10.2022 21:33

Do farszu na pierogi z grzybami dodajesz kapustę? Zapomnij o niej, teraz szał robi inne nadzienie

pierogi z grzybami i twarogiem
Canva / nataliiazhekova

Lepienie pierogów jest niemal naszym sportem narodowym, a różnorodność farszu sprawia, że trudno się tym daniem znudzić. Dziś proponujemy niezwykłą odsłonę pierogów z grzybami. Zamiast zwyczajowej kapusty stawiamy na kaszę gryczaną, oraz aromatyczny wędzony twaróg.

Jeśli nie masz dostępu do wędzonego twarogu, to nic straconego. Możesz użyć klasycznego sera białego. Pierogi z grzybami będą smakować nieco inaczej od oryginału, niemniej nadal będą wyjątkowo pyszne.

Przepis na niezwykłe pierogi z grzybami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki

  • 1 szklanka wody

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • opakowanie twarogu wędzonego (250 g)

  • 2 woreczki kaszy gryczanej, po 100 g każdy

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka masła

  • 6-8 sztuk borowików lub podgrzybków (ok. 200 g)

  • sól i pieprz do smaku

  • suszony rozmaryn

Jak przyrządzić wyjątkowe pierogi z grzybami?

Przygotuj ciasto do pierogów z grzybami. W tym celu mąkę przesiej na blat, dodaj szklankę wody i szczyptę soli. Składniki wymieszaj ze sobą, a następnie wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczka i odstaw na ok. 30 minut, aby odpoczęło.

W międzyczasie zajmij się farszem do pierogów. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsącz ją z wody i przesyp do dużej miski. Kiedy kasza nieco ostygnie, pokrusz do niej wędzony twaróg.

Cebulę do pierogów z grzybami obierz i drobno posiekaj. Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Oba składniki podsmaż na dobrze rozgrzanym maśle, zaczynając od cebuli, a po chwili dodając do niej grzyby.

Do miski z twarogiem i kaszą dodaj podsmażone składniki farszu na pierogi. Dopraw je solą (uwaga- wędzony twaróg jest sam w sobie dość słony), pieprzem oraz przetartym w dłoniach majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj.

Na posypanym mąką blacie rozwałkuj cienko ciasto na pierogi z grzybami. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka i na każdym układaj porcję farszu. Pierogi zamykaj tak, aby brzegi ciasta były dokładnie ze sobą sklejone.

Ulepione pierogi z grzybami gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Aby uniknąć sklejania się pierogów, możesz do wody dodać łyżkę oleju. Pierogi z grzybami wyławiaj po ok. 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Na obiad doskonale sprawdzą się również mięsne pierogi galicyjskie. Pierogi ruskie z niebanalnym dodatkiem są dobre na każdą okazję.

Canva / Nancy Salmon
Canva / Nancy Salmon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: