Pierogi z wiśniami
https://pixabay.com/pl/

Pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami lub innymi owocami to potrawa typowo sezonowa. Biorąc pod uwagę dostępność owoców mrożonych przez cały rok, nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je na zimowy obiad. Nie mniej tego typu danie najlepiej smakuje w letnie popołudnie, z farszem przyrządzonym ze świeżych, niedawno zerwanych owoców.

PIEROGI Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI
Ciasto:
– 300 g mąki pszennej typ 500 (2 szkl.)
– 180 ml gorącej wody (3/4 szkl.)
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli.

Nadzienie:
– 400 g świeżych wiśni
– 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie).


Dodatkowo do podania:
– jogurt naturalny lub śmietana
– cukier puder (do wyboru zwykły, z dodatkiem wanilii lub cynamonu).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
2. Mąkę przesiać do miski, by była dobrze napowietrzona. Dodać sól, olej lub stopione masło. Wstępnie wymieszać. Stopniowo wlewać gorącą wodę (wrzątek odstawiony na 5 minut), cały czas mieszając łyżką. Zagnieć ciasto. Po 8-10 minutach zagniatania powinno być gładkie i nie kleić się. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub wilgotną bawełnianą ściereczką i odstawić na 15 minut.
3. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą część kolejno rozwałkować na cienki placek (ok. 2 mm grubości). Aby ciasto nie przywierało oprószyć blat oraz wałek niewielką ilością mąki.
4. Wykroić z ciasta krążki szklanką lub specjalną formą do pierogów. Na każdy krążek ułożyć po 2-3 wiśnie i zlepić brzegi. Wiśnie przed zlepieniem ciasta można dodatkowo posypać cukrem (po 1/2 łyżeczki na pieroga).
5. Pierogi wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gdy zaczną wypływać, odczekać jeszcze około minuty i wyciągać za pomocą cedzakowej łyżki.
6. Podawać na ciepło z jogurtem lub śmietaną. Dla smaku można ewentualnie posypać waniliowy lub cynamonowym cukrem pudrem.

UWAGI
*** Wersji ciasta pierogowego jest wiele, niektórzy dodają mniej lub więcej wody, uwzględniają w recepturze jaja, śmietanę, masło lub olej. W przypadku pierogów z owocami, ciasto raczej powinno być delikatne, niebyt twarde, stąd lepiej zrezygnować z dodatku jajek.
*** Na pierogi najczęściej jest polecana biała drobna mąka pszenna typ 500. Przygotowane z niej ciasto łatwo się formuje i jest odpowiednio elastyczne. Zamiast mąki pszennej można użyć również jasnej mąki orkiszowej. Zwolennicy zdrowej kuchni mogą wykorzystać mąkę pełnoziarnistą (drobno mieloną pszenną, owsianą lub gryczaną). Trzeba jednak pamiętać, że taka zamiana wpływa na konsystencję ciasta. Przyrządzania ciasta wyłącznie z mąki pełnoziarnistej jest także możliwe, ale odradza się, gdyż takie ciasto wychodzi ciężkie i gorzej się klei.
*** Osoby, które unikają glutenu, mogą przygotować pierogi z mąki ryżowej lub gryczanej. Ciasto bezglutenowe lepi się znacznie gorzej niż z mąki pszennej, dlatego należy uwzględnić w nim dodatek skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub z tapioki. W osiągnięciu optymalnej struktury ciasta pomaga również dodatek mielonego siemienia lnianego.
*** Zamiast wiśni świeżych można użyć wiśni mrożonych lub z kompotu. Trzeba tylko pamiętać, by były one dobrze osuszone. Aby zapobiec nadmiernemu wyciekaniu soku, co może sprzyjać rozklejaniu się pierogów, wystarczy oprószyć owoce mąką ziemniaczaną (około 1 łyżka na 400 g wiśni).
*** Smacznym połączeniem są również pierogi z serem i wiśniami. Nadzienie wzbogacone twarogiem uczyni potrawę bogatą w białko.

PIEROGI Z WIŚNIAMI I SEREM

SKŁADNIKI
Ciasto:
tak samo jak w przepisie podstawowym.
Nadzienie:
– 200 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
– 200 g mielonego sera twarogowego półtłustego
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka budyniu waniliowego lub kaszy manny.
Dodatkowo do podania:
– jogurt naturalny lub śmietana.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ciasto przygotować tak jak w przepisie podstawowym.
2. Twaróg wymieszać na jednolitą masę z cukrem pudrem oraz budyniem (opcjonalnie można zastąpić kaszą manną).
3. Na krążki rozwałkowanego ciasta układać po 1 łyżeczce twarogowego nadzienia oraz 1-2 wiśnie.
4. Pierogi gotować porcjami w lekko osolonej wodzie.
5. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietanką.

Następny artykuł