Placki z kalafiora – prosto, szybko, smacznie
Placki i kotleciki z kalafiora - palce lizać!
Kalafior to dość niepozorne warzywo. Nie wyróżnia się szczególnie kolorem, jego smak jest dość łagodny, a do tego w naszym kraju znają i jedzą go od dzieciństwa chyba wszyscy. Czy jednak są to minusy? Zdecydowanie nie – dzięki temu, że jest to dość neutralne warzywo, świetnie sprawdza się m.in. właśnie jako baza do takich dań, jak placki czy kotleciki z kalafiora.
Jest to też produkt dostępny dla większości z nas, ponieważ jego cena to kilka złotych za główkę. Pamiętaj, aby przed zakupem wybrać taką, która jest zwarta, nie pojawiają się na niej ciemne plamki, a liście są dość jasne (z czasem ciemnieją i oznacza to, że kalafior jest już najświeższy).
Dla każdego coś smacznego
A czy osoby dbające o linię mogą jeść placuszki z kalafiora? Fit przepisy bardzo często opierają się właśnie na tym warzywie, ponieważ surowe ma zaledwie około 25 kcal w 100 g. Do tego jest też korzystne dla naszego zdrowia – podkreśla się chociażby jego właściwości antynowotworowe oraz bakteriostatyczne. Jest też dobrym źródłem witaminy C (choć ta, niestety, jest dość nietrwała i obróbka termiczna znacznie zmniejsza jej ilość w danym pożywieniu).
Dla kogo jeszcze placki kalafiorowe mogą okazać się strzałem w dziesiątkę? Dla rodziców i ich pociech, które nie przepadają za warzywami. Jest to świetny sposób na przemycenie najmłodszym zdrowych pyszności.
Przepis na placki z kalafiora
Składniki:
1 główka kalafiora (około 1 kg),
2 jajka,
5 płaskich łyżek mąki pszennej,
5 płaskich łyżek mąki orkiszowej (lub dodatkowe mąki pszennej),
cebulka dymka razem ze szczypiorkiem,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kalafior obierz z liści, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i szczypiorek pokrój – część szczypiorku zostaw do posypania potrawy tuż przed podaniem.
Wymieszaj ze sobą starty kalafior, cebulę, mąkę, jajka i przyprawy – masa do placuszków jest już gotowa!
Rozgrzej na patelni odrobinę oleju, a następnie smaż placuszki o dowolnej wielkości – świetnie sprawdzą się niewielkie (jeden placuszek = jedna łyżka masy). Pamiętaj, aby podsmażyć je z dwóch stron, aż się zarumienią.
Podawaj posypane szczypiorkiem – smacznego!
Placki z kalafiora najlepiej smakują na ciepło, ale śmiało można podawać je także na zimno. Sprawdzą się np. jako przekąska na piknik czy na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Placki kalafiorowe – podawaj, jak lubisz
Bardzo dobrymi dodatkami do placków są śmietana, serek naturalny lub gęsty jogurt – posypane szczypiorkiem lub koperkiem nadadzą potrawie lekki, letni charakter. Z jogurtu możesz zrobić też sos czosnkowy, co nieco zaostrzy smak potrawy. Wystarczy, że wyciśniesz do niego przez praskę ząbek czosnku, doprawisz solą, pieprzem i najprostszy na świecie sos – a jednocześnie też pyszny – gotowy!
Do posypania możesz wykorzystać też pestki dyni lub nasiona słonecznika. Przypraż je przed podaniem – podgrzej suchą patelnię, wsyp na nią ziarna i trzymaj przez kilka minut na bardzo małym ogniu, aż się zarumienią (nie zapomnij, by co chwilę je wymieszać lub potrząsnąć patelnią tak, aby finalnie ziarna były podprażone z każdej strony).
Jak jeszcze możesz urozmaicić to danie? Bardzo łatwo z kotlecików z kalafiora stworzyć tak naprawdę placki wielowarzywne. Poza kalafiorem zetrzyj też marchewkę i/lub ziemniaka. Dymkę możesz zaś zastąpić czerwoną cebulą, co urozmaici danie kolorystycznie.
Co więcej, z opisanego tu przepisu łatwo zrobić danie wegańskie – jajka można zastąpić siemieniem lnianym. Trzeba też pamiętać, by tłuszcz wykorzystywany do smażenia był roślinny, wybierz np. olej rzepakowy czy oliwę z oliwek. A jeśli chcesz uniknąć smażenia, patelnię zastąp piekarnikiem – pamiętaj tylko, aby w czasie pieczenia obrócić placki z kalafiora na drugą stronę. Przed pieczeniem warto je lekko naoliwić (dobrze sprawdza się w tym celu oliwa w sprayu).