Smakosze.pl
Placki z kalafiora

pixabay.com

Placki z kalafiora – prosto, szybko, smacznie

9 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Miłkowska

Udostępnij:

Wiele osób wciąż powiela mit, że wegetariańskie dania są nudne – nic bardziej mylnego! Oto placki z kalafiora, które są proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak możesz je przyrządzić i z czym je serwować, by smak Twojego dania za

Placki i kotleciki z kalafiora - palce lizać!

Kalafior to dość niepozorne warzywo. Nie wyróżnia się szczególnie kolorem, jego smak jest dość łagodny, a do tego w naszym kraju znają i jedzą go od dzieciństwa chyba wszyscy. Czy jednak są to minusy? Zdecydowanie nie – dzięki temu, że jest to dość neutralne warzywo, świetnie sprawdza się m.in. właśnie jako baza do takich dań, jak placki czy kotleciki z kalafiora.

Jest to też produkt dostępny dla większości z nas, ponieważ jego cena to kilka złotych za główkę. Pamiętaj, aby przed zakupem wybrać taką, która jest zwarta, nie pojawiają się na niej ciemne plamki, a liście są dość jasne (z czasem ciemnieją i oznacza to, że kalafior jest już najświeższy).

Dla każdego coś smacznego

A czy osoby dbające o linię mogą jeść placuszki z kalafiora? Fit przepisy bardzo często opierają się właśnie na tym warzywie, ponieważ surowe ma zaledwie około 25 kcal w 100 g. Do tego jest też korzystne dla naszego zdrowia – podkreśla się chociażby jego właściwości antynowotworowe oraz bakteriostatyczne. Jest też dobrym źródłem witaminy C (choć ta, niestety, jest dość nietrwała i obróbka termiczna znacznie zmniejsza jej ilość w danym pożywieniu).

Dla kogo jeszcze placki kalafiorowe mogą okazać się strzałem w dziesiątkę? Dla rodziców i ich pociech, które nie przepadają za warzywami. Jest to świetny sposób na przemycenie najmłodszym zdrowych pyszności.

Przepis na placki z kalafiora

Składniki:

  • 1 główka kalafiora (około 1 kg),

  • 2 jajka,

  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej,

  • 5 płaskich łyżek mąki orkiszowej (lub dodatkowe mąki pszennej),

  • cebulka dymka razem ze szczypiorkiem,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kalafior obierz z liści, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Cebulę i szczypiorek pokrój – część szczypiorku zostaw do posypania potrawy tuż przed podaniem.

  3. Wymieszaj ze sobą starty kalafior, cebulę, mąkę, jajka i przyprawy – masa do placuszków jest już gotowa!

  4. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju, a następnie smaż placuszki o dowolnej wielkości – świetnie sprawdzą się niewielkie (jeden placuszek = jedna łyżka masy). Pamiętaj, aby podsmażyć je z dwóch stron, aż się zarumienią.

  5. Podawaj posypane szczypiorkiem – smacznego!

Placki z kalafiora najlepiej smakują na ciepło, ale śmiało można podawać je także na zimno. Sprawdzą się np. jako przekąska na piknik czy na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Placki kalafiorowe – podawaj, jak lubisz

Bardzo dobrymi dodatkami do placków są śmietana, serek naturalny lub gęsty jogurt – posypane szczypiorkiem lub koperkiem nadadzą potrawie lekki, letni charakter. Z jogurtu możesz zrobić też sos czosnkowy, co nieco zaostrzy smak potrawy. Wystarczy, że wyciśniesz do niego przez praskę ząbek czosnku, doprawisz solą, pieprzem i najprostszy na świecie sos – a jednocześnie też pyszny – gotowy!

Do posypania możesz wykorzystać też pestki dyni lub nasiona słonecznika. Przypraż je przed podaniem – podgrzej suchą patelnię, wsyp na nią ziarna i trzymaj przez kilka minut na bardzo małym ogniu, aż się zarumienią (nie zapomnij, by co chwilę je wymieszać lub potrząsnąć patelnią tak, aby finalnie ziarna były podprażone z każdej strony).

Jak jeszcze możesz urozmaicić to danie? Bardzo łatwo z kotlecików z kalafiora stworzyć tak naprawdę placki wielowarzywne. Poza kalafiorem zetrzyj też marchewkę i/lub ziemniaka. Dymkę możesz zaś zastąpić czerwoną cebulą, co urozmaici danie kolorystycznie.  

Co więcej, z opisanego tu przepisu łatwo zrobić danie wegańskie – jajka można zastąpić siemieniem lnianym. Trzeba też pamiętać, by tłuszcz wykorzystywany do smażenia był roślinny, wybierz np. olej rzepakowy czy oliwę z oliwek. A jeśli chcesz uniknąć smażenia, patelnię zastąp piekarnikiem – pamiętaj tylko, aby w czasie pieczenia obrócić placki z kalafiora na drugą stronę. Przed pieczeniem warto je lekko naoliwić (dobrze sprawdza się w tym celu oliwa w sprayu).

Katarzyna MiłkowskaAutor

Redaktor Katarzyna Miłkowska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >