Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe.
canva/bhofack2

Prosty przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe.

3 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką pietruszki i śmietaną, to pomysł na pyszny, lekki obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z mąki kukurydzianej są równie smaczne, co tradycyjne, a nie zawierają glutenu. Poznaj przepis na wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane bezglutenowe.

Mąka kukurydziana jest mąką bezglutenową produkowaną z kukurydzy, dzięki czemu ma piękny złoty kolor. Mąka jest zupełnie neutralna w smaku, możesz wykorzystać ją więc do pieczenia ciast, jak i dań głównych, wytrawnych, w tym właśnie placków. Mąka jest lekka i przede wszystkim bezpieczna dla osób z alergią pokarmową i celiakią.

Placki ziemniaczane z mąki kukurydzianej są chrupiące i miękkie jednocześnie, są przepyszne. Dodatek śmietany i koperku dodatkowo je spulchnia w środku i nadaje oryginalnego smaku. Placki ziemniaczane podaj z gęstym jogurtem lub śmietaną, tak podane błyskawicznie znikają z talerzy.

Placki zrób z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ zawierają sporą ilość skrobi, a mało wody. Takie ziemniaki łatwo odsączysz po starciu ich na tarce, a podczas smażenia placki nie rozwarstwią się, będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do placków z młodych ziemniaków trzeba dodać dużą większą ilość mąki.

Jeśli szukasz pomysłu na bezglutenowy obiad- tu poznasz przepis na pizzę bezglutenową, jest wyśmienita.

Przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe

Składniki na 2-3 porcje:

  • 500 g ziemniaków

  • 2,5 łyżki mąki kukurydzianej

  • jajko M

  • cebula

  • łyżka śmietany 18%

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • pół łyżeczki soli, pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bezglutenowe?

Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły wodę, następnie odsącz je i przełóż do miski. Dodaj śmietanę, posiekaną pietruszkę, wbij jajko, wsyp mąkę, pieprz, sól, dokładnie wymieszaj.

Mąka kukurydziana

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Masę wykładaj dużą łyżką na rozgrzany olej do smażenia. Placki smaż 3-4 minuty z każdej strony, wyłóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy