Prosty przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe.
Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką pietruszki i śmietaną, to pomysł na pyszny, lekki obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z mąki kukurydzianej są równie smaczne, co tradycyjne, a nie zawierają glutenu. Poznaj przepis na wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane bezglutenowe.
Mąka kukurydziana jest mąką bezglutenową produkowaną z kukurydzy, dzięki czemu ma piękny złoty kolor. Mąka jest zupełnie neutralna w smaku, możesz wykorzystać ją więc do pieczenia ciast, jak i dań głównych, wytrawnych, w tym właśnie placków. Mąka jest lekka i przede wszystkim bezpieczna dla osób z alergią pokarmową i celiakią.
Placki ziemniaczane z mąki kukurydzianej są chrupiące i miękkie jednocześnie, są przepyszne. Dodatek śmietany i koperku dodatkowo je spulchnia w środku i nadaje oryginalnego smaku. Placki ziemniaczane podaj z gęstym jogurtem lub śmietaną, tak podane błyskawicznie znikają z talerzy.
Placki zrób z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ zawierają sporą ilość skrobi, a mało wody. Takie ziemniaki łatwo odsączysz po starciu ich na tarce, a podczas smażenia placki nie rozwarstwią się, będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do placków z młodych ziemniaków trzeba dodać dużą większą ilość mąki.
Jeśli szukasz pomysłu na bezglutenowy obiad- tu poznasz przepis na pizzę bezglutenową, jest wyśmienita.
Przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe
Składniki na 2-3 porcje:
-
500 g ziemniaków
-
2,5 łyżki mąki kukurydzianej
-
jajko M
-
cebula
-
łyżka śmietany 18%
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
pół łyżeczki soli, pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane bezglutenowe?
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły wodę, następnie odsącz je i przełóż do miski. Dodaj śmietanę, posiekaną pietruszkę, wbij jajko, wsyp mąkę, pieprz, sól, dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Masę wykładaj dużą łyżką na rozgrzany olej do smażenia. Placki smaż 3-4 minuty z każdej strony, wyłóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.