Pizza bezglutenowa
pixabay.com

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa to świetna alternatywa dla osób, które z różnych powodów nie spożywają glutenu. Przepis na nią jest bardzo łatwy, a gotowe ciasto zaskakuje chrupkością z zewnątrz i miękkim środkiem.

Pizza bezglutenowa to świetna alternatywa dla osób, które z różnych powodów nie spożywają glutenu. Przepis na nią jest bardzo łatwy, a gotowe ciasto zaskakuje chrupkością z zewnątrz i miękkim środkiem.

Dodatki można dobierać według własnego uznania. Poniższa propozycja jest wersją wegetariańską. Taka pizza smakuje obłędnie i można robić ją przez cały rok. Wszystkie składniki dostępne są bez problemu zarówno w marketach, jak i mniejszych sklepach ze zdrową żywnością. Pizza bezglutenowa z pewnością zasmakuje każdemu.

Składniki na pizzę bezglutenową

Ciasto:

- 250 g mąki gryczanej (1 szklanka)

- 125 g mąki ryżowej (1/2 szklanki)

- 125 g mąki jaglanej (1/2 szklanki)

- 20 g świeżych drożdży (opcjonalnie 5 g suchych)

- 250 ml ciepłej wody

- 2 łyżki ciepłego mleka

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- płaska łyżeczka soli

- ½ łyżeczki cukru

Sos pomidorowy:

- 250 ml passaty pomidorowej

- 2 ząbki czosnku

- ½ łyżeczki suszonej bazylii lub niewielka garść świeżych liści posiekanych na małe kawałki

- ½ łyżeczki suszonego oregano

- dodatkowo: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, cukier

Dodatki:

- 100 g tartej mozzarelli

- ser mozzarella z zalewy, pokrojony w plastry

- oliwki

- pomidor pokrojony w cienkie plasterki

- pesto bazyliowe

- świeża bazylia

Sposób przygotowania pizzy bezglutenowej:

Zacznij od przygotowania ciasta.

W miseczce umieść pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier i dokładnie wymieszaj składniki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.

W tym czasie do dużej miski przesiej wszystkie rodzaje mąk, dodaj sól i wymieszaj. Na środku zrób wgłębienie, do którego wlejesz zaczyn oraz szklankę ciepłej wody. Połącz składniki przy użyciu łyżki, dolej oliwy i wyrabiaj ciasto przez ok 5 minut. Powinno być ono miękkie, delikatnie lepić się do dłoni.

Z przygotowanego ciasta uformuj kulkę, oprósz ją mąką, umieść w misce i przykryj ściereczką. Odstaw całość w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie kulka powinna podwoić swoją objętość.

Nastaw piekarnik na 200 stopni, góra-dół.

Gdy ciasto wyrasta, możesz przygotować sos i dodatki.

Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Umieść go na rozgrzanej oliwie w niewielkim garnku. Gdy czosnek delikatnie się zarumieni, dodaj passatę. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i poczekaj aż passata delikatnie się wygotuje, od czasu do czasu mieszając.

Po około 15 minutach dosyp zioła i przyprawy. Wymieszaj sos. Ostaw garnek na bok.

Oliwki przetnij na pół lub pokrój w paski. Kulkę mozzarelli oraz pomidor pokrój w plasterki i rozłóż je na ręczniczku papierowym, jeden obok drugiego. To ważne, ponieważ dzięki temu zabiegowi pizza po upieczeniu nie będzie zbyt mokra.

W tym przepisie użyte jest również pesto. Możesz skorzystać z gotowego, ale jeśli chcesz przygotować je własnoręcznie, to na dole znajdziesz na nie przepis.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto powinno już wyrosnąć. Wyłóż je z miski i porozciągaj w dłoniach. Możesz rozwałkować je na cienki placek, ale nie będzie ono wtedy tak puszyste. Warto zatem dłużej z nim popracować i delikatnie rozciągnąć je palcami.

Przełóż ciasto na blachę i zawiń brzegi. Wierzch polej przestudzonym już nieco sosem i posyp startą mozarellą. Następnie układaj pozostałe dodatki: plastry pomidora, mozzarelli, oliwki oraz nałóż w kilka miejsc niewielką ilość pesto.

Klasyczna pizza bezglutenowa powinna postać jeszcze kilka minut i podrosnąć.

Po kwadransie włóż blachę do piekarnika na środkową półkę i piecz przez 15-20 minut, aż boki ciasta się zarumienią, a ser dobrze roztopi.

Wyciągnij gotową pizzę z piekarnika i przełóż na drewnianą deskę. Posyp świeżymi liśćmi bazylii.

Taka pizza jest nie tylko bezglutenowa, ale i wegetariańska. Najlepiej podawać ją polaną oliwą z oliwek.

Pesto bazyliowe

Składniki:

- ok. 25 g świeżych liści bazylii

- 1 ząbek czosnku

- ok. 25 g orzeszków pinii,

- 10 g tartego parmezanu

- 70 ml oliwy z oliwek

- przyprawy – sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Orzeszki podpraż na suchej patelni.

Wszystkie składniki umieść w blenderze, malakserze albo w moździerzu i rozdrobnij. Gdy powstanie w miarę głaska masa, dodaj przyprawy.

Następny artykuł