Pizza bezglutenowa
Pizza bezglutenowa to świetna alternatywa dla osób, które z różnych powodów nie spożywają glutenu. Przepis na nią jest bardzo łatwy, a gotowe ciasto zaskakuje chrupkością z zewnątrz i miękkim środkiem.
Dodatki można dobierać według własnego uznania. Poniższa propozycja jest wersją wegetariańską. Taka pizza smakuje obłędnie i można robić ją przez cały rok. Wszystkie składniki dostępne są bez problemu zarówno w marketach, jak i mniejszych sklepach ze zdrową żywnością. Pizza bezglutenowa z pewnością zasmakuje każdemu.
Składniki na pizzę bezglutenową
Ciasto:
- 250 g mąki gryczanej (1 szklanka)
- 125 g mąki ryżowej (1/2 szklanki)
- 125 g mąki jaglanej (1/2 szklanki)
- 20 g świeżych drożdży (opcjonalnie 5 g suchych)
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki suszonej bazylii lub niewielka garść świeżych liści posiekanych na małe kawałki
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- dodatkowo: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, cukier
Dodatki:
- 100 g tartej mozzarelli
- ser mozzarella z zalewy, pokrojony w plastry
- oliwki
- pomidor pokrojony w cienkie plasterki
- pesto bazyliowe
- świeża bazylia
Sposób przygotowania pizzy bezglutenowej:
Zacznij od przygotowania ciasta.
W miseczce umieść pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier i dokładnie wymieszaj składniki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
W tym czasie do dużej miski przesiej wszystkie rodzaje mąk, dodaj sól i wymieszaj. Na środku zrób wgłębienie, do którego wlejesz zaczyn oraz szklankę ciepłej wody. Połącz składniki przy użyciu łyżki, dolej oliwy i wyrabiaj ciasto przez ok 5 minut. Powinno być ono miękkie, delikatnie lepić się do dłoni.
Z przygotowanego ciasta uformuj kulkę, oprósz ją mąką, umieść w misce i przykryj ściereczką. Odstaw całość w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie kulka powinna podwoić swoją objętość.
Nastaw piekarnik na 200 stopni, góra-dół.
Gdy ciasto wyrasta, możesz przygotować sos i dodatki.
Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Umieść go na rozgrzanej oliwie w niewielkim garnku. Gdy czosnek delikatnie się zarumieni, dodaj passatę. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i poczekaj aż passata delikatnie się wygotuje, od czasu do czasu mieszając.
Po około 15 minutach dosyp zioła i przyprawy. Wymieszaj sos. Ostaw garnek na bok.
Oliwki przetnij na pół lub pokrój w paski. Kulkę mozzarelli oraz pomidor pokrój w plasterki i rozłóż je na ręczniczku papierowym, jeden obok drugiego. To ważne, ponieważ dzięki temu zabiegowi pizza po upieczeniu nie będzie zbyt mokra.
W tym przepisie użyte jest również pesto. Możesz skorzystać z gotowego, ale jeśli chcesz przygotować je własnoręcznie, to na dole znajdziesz na nie przepis.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto powinno już wyrosnąć. Wyłóż je z miski i porozciągaj w dłoniach. Możesz rozwałkować je na cienki placek, ale nie będzie ono wtedy tak puszyste. Warto zatem dłużej z nim popracować i delikatnie rozciągnąć je palcami.
Przełóż ciasto na blachę i zawiń brzegi. Wierzch polej przestudzonym już nieco sosem i posyp startą mozarellą. Następnie układaj pozostałe dodatki: plastry pomidora, mozzarelli, oliwki oraz nałóż w kilka miejsc niewielką ilość pesto.
Klasyczna pizza bezglutenowa powinna postać jeszcze kilka minut i podrosnąć.
Po kwadransie włóż blachę do piekarnika na środkową półkę i piecz przez 15-20 minut, aż boki ciasta się zarumienią, a ser dobrze roztopi.
Wyciągnij gotową pizzę z piekarnika i przełóż na drewnianą deskę. Posyp świeżymi liśćmi bazylii.
Taka pizza jest nie tylko bezglutenowa, ale i wegetariańska. Najlepiej podawać ją polaną oliwą z oliwek.
Pesto bazyliowe
Składniki:
- ok. 25 g świeżych liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- ok. 25 g orzeszków pinii,
- 10 g tartego parmezanu
- 70 ml oliwy z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Orzeszki podpraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki umieść w blenderze, malakserze albo w moździerzu i rozdrobnij. Gdy powstanie w miarę głaska masa, dodaj przyprawy.