Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o śmietanie i cukrze. Placki ziemniaczane z aksamitnym sosem będą idealne na bezmięsny obiad
canva/bhofack2

Zapomnij o śmietanie i cukrze. Placki ziemniaczane z aksamitnym sosem będą idealne na bezmięsny obiad

21 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym są pomysłem na pożywny obiad, który każdy zje ze smakiem. Placki z aromatycznym dodatkiem są o wiele smaczniejsze od klasycznych placków podanych z cukrem lub śmietaną. O wiele lepiej sycą i szybko znikają z talerzy.

Placki ziemniaczane jemy z wieloma dodatkami. Jedni lubią placki z cukrem, drudzy z mięsnym gulaszem. Ja natomiast gorąco polecam placki ziemniaczane z aromatycznym sosem pieczarkowym. To szybki, pożywny i pyszny obiad dla całej rodziny.

Do przygotowania placków ziemniaczanych wybierz ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C, które zawierają mało wody. Odmiany te są również najlepsze do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem. Placki przygotowane z mącznych ziemniaków nie rozwarstwiają się podczas smażenia, są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz.

Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych przygotujesz w kilka minut z podstawowych składników. Podsmaż cebulę z pieczarkami na maśle, dopraw natką pietruszki, przyprawami i zagęść kwaśną śmietaną. Taki sos jest idealny do placków, ponieważ podkreśla ich smak i sprawia, że klasyczne danie jest bardzo pożywne.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • 500 g pieczarek

  • duża cebula

  • 150 ml śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • masło klarowane do smażenia

Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem. Idealne na bezmięsny obiad

Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odstaw, następnie dociśnij i odlej do drugiego naczynia nadmiar płynu. Po kilku minutach zlej ostrożnie płyn znad osadu, a zebraną na dnie naczynia skrobię dodaj do warzywnej masy. Dodaj mąkę i jajka, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Placki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Przygotuj sos: pieczarki pokrój w plasterki, posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż kilka minut. Gdy grzyby będą już miękkie, dodaj śmietanę i całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wymieszaj z natką pietruszki. Placki polej sosem i podaj.

Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny obiad bez grama mięsa- tu poznasz przepis na jarskie gołąbki z kaszą według receptury Kuronia. Świetnym pomysłem na obiad są również kotlety ziemniaczane w chrupiącej panierce.

placki ziemniaczane
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy