Zapomnij o śmietanie i cukrze. Placki ziemniaczane z aksamitnym sosem będą idealne na bezmięsny obiad
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym są pomysłem na pożywny obiad, który każdy zje ze smakiem. Placki z aromatycznym dodatkiem są o wiele smaczniejsze od klasycznych placków podanych z cukrem lub śmietaną. O wiele lepiej sycą i szybko znikają z talerzy.
Placki ziemniaczane jemy z wieloma dodatkami. Jedni lubią placki z cukrem, drudzy z mięsnym gulaszem. Ja natomiast gorąco polecam placki ziemniaczane z aromatycznym sosem pieczarkowym. To szybki, pożywny i pyszny obiad dla całej rodziny.
Do przygotowania placków ziemniaczanych wybierz ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C, które zawierają mało wody. Odmiany te są również najlepsze do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem. Placki przygotowane z mącznych ziemniaków nie rozwarstwiają się podczas smażenia, są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz.
Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych przygotujesz w kilka minut z podstawowych składników. Podsmaż cebulę z pieczarkami na maśle, dopraw natką pietruszki, przyprawami i zagęść kwaśną śmietaną. Taki sos jest idealny do placków, ponieważ podkreśla ich smak i sprawia, że klasyczne danie jest bardzo pożywne.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Składniki na placki:
-
1 kg ziemniaków
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1 cebula
-
2 jajka
-
łyżeczka suszonego majeranku
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
-
500 g pieczarek
-
duża cebula
-
150 ml śmietany 18%
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
-
masło klarowane do smażenia
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem. Idealne na bezmięsny obiad
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odstaw, następnie dociśnij i odlej do drugiego naczynia nadmiar płynu. Po kilku minutach zlej ostrożnie płyn znad osadu, a zebraną na dnie naczynia skrobię dodaj do warzywnej masy. Dodaj mąkę i jajka, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Placki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Przygotuj sos: pieczarki pokrój w plasterki, posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż kilka minut. Gdy grzyby będą już miękkie, dodaj śmietanę i całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wymieszaj z natką pietruszki. Placki polej sosem i podaj.
Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny obiad bez grama mięsa- tu poznasz przepis na jarskie gołąbki z kaszą według receptury Kuronia. Świetnym pomysłem na obiad są również kotlety ziemniaczane w chrupiącej panierce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces
-
Świąteczny makowiec bez zawijania. Ciasto na kruchym spodzie podbije serca wszystkich gości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama