Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
canva/SilviaJansen

Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis

2 marca 2022

Placki ziemniaczane są rarytasem, po który od czasu do czasu sięga większość z nas. Warto je urozmaicić, dodając do masy pieczarki i ser żółty. Składniki te idealnie pasują do ziemniaków i sprawiają, że usmażone placki stają się niezwykle aromatyczne. Spróbujcie, a już nigdy ich nie pominiecie.

Zdradzaliśmy wam już patent na puszyste placki ziemniaczane z kiełbasą . Podpowiadaliśmy też co zrobić, by masa ziemniaczana nie ściemniała przed smażeniem. Tym razem na tapet bierzemy recepturę z dodatkiem pieczarek i sera. Pysznie ciągnące się nadzienie z duszonymi grzybami skradnie serce niejednego smakosza.

Przepis na smakowite placki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków

  • 200 g sera żółtego

  • 1 średnia cebula

  • 125 g pieczarek

  • 3 małe jaja

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, starannie myjemy i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki oczyszczamy. Rozdrabniamy je na tarce o większych oczkach.

Analogicznie postępujemy z serem żółtym. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, a następnie dodajemy posiekaną cebulę. Wbijamy jaja i wsypujemy mąkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy masę. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, formując je łyżką. Będą gotowe, gdy zrumienią się z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: bardzo dobrym dodatkiem do tego dania będzie sos pomidorowy. Dodajcie do niego wyraziste przyprawy np. ostrą paprykę czy zioła prowansalskie, a będzie naprawdę smacznie.

Placki ziemniaczane z pieczarkami są bardzo smaczne
Placki ziemniaczane z pieczarkami są bardzo smaczne

Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy