Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?
canva/fotek

Placki ziemniaczane są pysznym i niezwykle popularnym daniem. Najlepiej smakują wtedy, gdy są chrupiące i złociste. Dodając do ziemniaków trochę startej marchewki, uchronicie masę przed ściemnieniem przez długi czas. Usmażone z niej placki będą miały piękny rumiany kolor.

Wiele jest smacznych receptur na placki ziemniaczane. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić puszystą wersję z dodatkiem drożdży oraz jak przyrządzić je po góralsku, a to nie jedyne opcje. Do ziemniaków można jeszcze dodać inne warzywa np. marchewkę.

Jeśli nie próbowaliście łączyć ich dotychczas z marchewką, koniecznie musicie spróbować. Pomarańczowe warzywo doda plackom ziemniaczanym lekko słodkiego smaku, a zawarty w niej cukier sprawi, że będą miały przyjemną chrupiąca skórkę. Sok z tego warzywa uchroni też masę przed ciemnieniem. Same zalety.

Przepis na placki ziemniaczane o intensywnym kolorze

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 kg ziemniaków

  • 500 g marchewki

  • 5 łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej

  • sól do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Z warzyw odciskamy płyn. Miąższ łączymy z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa po ich zmieszaniu będzie rzadka, dosypcie więcej mąki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki, formując je przy pomocy łyżki. Zdejmujemy je wtedy, gdy z obu stron uzyskamy ładną lekko brązową skorupkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy dodać do placków słodkiej śmietanki lub cukru.

Wskazówka: mniejsze i cieńsze placki będą się smażyły bardzo szybko. Formowanie ich w ten sposób, sprawdzi się, jeśli chcecie, aby placki były naprawdę chrupiące.

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą każdego
Chrupiące placki ziemniaczane skuszą każdego

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram