Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?
Placki ziemniaczane są pysznym i niezwykle popularnym daniem. Najlepiej smakują wtedy, gdy są chrupiące i złociste. Dodając do ziemniaków trochę startej marchewki, uchronicie masę przed ściemnieniem przez długi czas. Usmażone z niej placki będą miały piękny rumiany kolor.
Wiele jest smacznych receptur na placki ziemniaczane. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić puszystą wersję z dodatkiem drożdży oraz jak przyrządzić je po góralsku, a to nie jedyne opcje. Do ziemniaków można jeszcze dodać inne warzywa np. marchewkę.
Jeśli nie próbowaliście łączyć ich dotychczas z marchewką, koniecznie musicie spróbować. Pomarańczowe warzywo doda plackom ziemniaczanym lekko słodkiego smaku, a zawarty w niej cukier sprawi, że będą miały przyjemną chrupiąca skórkę. Sok z tego warzywa uchroni też masę przed ciemnieniem. Same zalety.
Przepis na placki ziemniaczane o intensywnym kolorze
Składniki:
2 jaja
1 kg ziemniaków
500 g marchewki
5 łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Z warzyw odciskamy płyn. Miąższ łączymy z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa po ich zmieszaniu będzie rzadka, dosypcie więcej mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki, formując je przy pomocy łyżki. Zdejmujemy je wtedy, gdy z obu stron uzyskamy ładną lekko brązową skorupkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy dodać do placków słodkiej śmietanki lub cukru.
Wskazówka: mniejsze i cieńsze placki będą się smażyły bardzo szybko. Formowanie ich w ten sposób, sprawdzi się, jeśli chcecie, aby placki były naprawdę chrupiące.
Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis