Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste placki ziemniaczane z mięsną niespodzianką
Adam Moskal
Adam Moskal 01.02.2022 01:00

Puszyste placki ziemniaczane z mięsną niespodzianką

Placki ziemniaczane
canva/GEOLEE, Getty Images

Placki ziemniaczane kojarzone są z typowo jarską kuchnią, którą delektować może się praktycznie każdy. Niektórzy lubią jednak wprowadzać do swojego jadłospisu nowości, więc prezentujemy poniżej przepis na placki ziemniaczane z kiełbasą. Mięsna niespodzianka nie jest widoczna na pierwszy rzut oka - po pierwszy gryzie szybko można jednak poczuć, że w do ciasta dodana została aromatyczna kiełbasa, co poprawia doznanie.

Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów. Do ciasta dodaje się kartofle tarte na grubych lub małych oczkach, niektórzy wykorzystują również blender w celu rozdrobnienia bulw. Mało kto dodaje do nich kiełbasę, co jest ciekawym urozmaiceniem klasycznej potrawy.

Co więcej, receptura, którą prezentujemy, jest banalnie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych dodatkowych zajęć. Jeśli masz w lodówce zalegający kawałek kiełbasy, na który nie masz żadnego pomysłu, sprawdź, jak będzie smakować w plackach ziemniaczanych. Użycie gotowanych ziemniaków sprawia, że placki są jeszcze bardziej puszyste.

Przepis na placki ziemniaczane z kiełbasą

Składniki:

  • 600 g kartofli gotowanych

  • 200 g kiełbasy

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz czarny

Zacznij od odcedzenia ziemniaków i zmielenia ich w maszynce, przeciśnięcia przez praskę lub ubicia tłuczkiem. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec dodaj do niej również posiekaną cebulę.

Gdy cebula się zeszkli, zdejmij patelnię z ognia i odstaw do ostudzenia. Do ziemniaków dodaj jajko, śmietanę, mąkę, świeżo siekaną pietruszkę, sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz ostudzoną cebulę z kiełbasą bez tłuszczu. Wymieszaj ciasto i jeśli będzie za rzadkie, dodaj do niego więcej mąki.

Nie wylewaj z patelni użytego wcześniej tłuszczu. Zamiast tego ponownie go podgrzej i wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym i surówką. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować puszyste placki ziemniaczane bez dodatku jajka. Ten tekst wyjawia recepturę pieczone po szwedzku ziemniaki.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/GEOLEE, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram