Smakosze.pl Przepisy Pokazała jak ukisić młodą kapustę w słoiku. Komentujący mieli do powiedzenia jedno: „Rewelacja"
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Pokazała jak ukisić młodą kapustę w słoiku. Komentujący mieli do powiedzenia jedno: „Rewelacja"

31 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie poznaj ten sposób na młodą kapustę. Z przepisu znanej youtuberki przygotujesz doskonałą surówkę na obiad, która jak wszyscy przyznają, nie ma sobie równych. Dowiedz się, jak ją zrobić i podaj na obiad nawet dzisiaj. Smak zachwyci każdego.

Najlepsza surówka do obiadu

Niedawno prowadząca na YouTubie kanał Kuchnia Marioli pokazała, jak przygotować doskonałą surówkę na obiad . Ta kapusta małosolna nie ma sobie równych. Przyznają to nawet komentujący pod filmem widzowie kanału.

Najlepsze jest to, że surówkę przygotujesz niezwykle łatwo i co najważniejsze szybko. Dlatego zrób ją z przepisu znajdującego się w dalszej części, a już zawsze każdy obiad będzie należał do udanych. Surówka pasuje niemalże do każdego dania.

siekanie kapusty.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli
Zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo, zapiekam je z tymi składnikami. Domownicy wprost przepadają za tym śniadaniem

Młoda kapusta i kilka dodatków

Młoda kapusta od dłuższego czasu jest dostępna w sklepach i na ryneczkach i to właśnie ona jest podstawowym składnikiem surówki. Oczywiście potrzebne będą także inne składniki, które w połączeniu z kapustą stworzą wyborny smak. Wszystkie produkty umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomiń żadnego składnika. Zdjęcia pochodzą ze wspomnianego kanału Kuchnia Marioli .

Składniki:

  • 3 główki młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • sól (1 łyżka na 1 kg kapusty)

Kapusta małosolna - przepis

Kapustę oczyść i umyj. Następnie posiekaj je w cienkie paski i przełóż do miski. Warzywo zasyp solą. Pamiętaj, że na każdy kilogram kapusty wsypujesz 1 łyżką soli. Wymieszaj składniki.

Marchew obierz i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Koperek drobno posiekaj. Przesyp oba składniki do miski. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Pozostaw je w misce, do momentu puszczenia wody.

Następnie odciśnij warzywa i przełóż je do wyparzonego wcześniej słoja. Ubij w nim kapustę i szczelnie ją zamknij. Słowik umieść w chłodnym i zacienionym miejscu.

Na drugi dzień wypuść ze słoika powstały gaz. Kapusta małosolna nadaje się do spożycia po trzech dniach. Podaj ją z obiadem, a smak na pewno cię zachwyci. Sprawdź przepis na domowy chleb oraz dowiedz się, na co działa wypita przed snem herbata z liścia laurowego .

kapusta w słoiku.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli
Zamiast przepłacać za gotowe, trzymam w lodówce swoje. Domowe mleko skondensowane zrobisz w banalny sposób
Przekładam herbatniki masą i wrzucam do mrożenia. Dzieciakom te lody smakują bardziej, niż kupne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy