Pokroiła w plastry, ułożyła na blaszce i zapiekła. Przepis przepyszny, dokładki murowane
Marzy ci się pyszne danie, które zrobisz bez trudu? W takim razie poznaj przepis, który właśnie taki efekt zagwarantuje. Doskonała zapiekanka będzie w sam raz na rodzinny obiad. Każdy poprosi o dokładkę tego pysznego i efektownego dania.
Zapiekanka z bakłażana prosta i pyszna
Gdy nie mam ochoty na skomplikowane czynności w kuchni, a chcę szybko przyrządzić pyszny posiłek, to robię jedno. Korzystam z tego przepisu. Zawsze się sprawdza, wychodzi, a danie smakuje, że palce lizać. Tak posiłek przyrządzam w banalnie prosty sposób.
Biorę bakłażana, kroję go w plastry i układam na blaszce. Reszta należy już do piekarnika. Niebawem wyborna zapiekanka z bakłażana trafia na stół. Rodzina się nią zajada i prosi o dokładki. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Ricette golose 97. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Bosacka nie wytrzymała, zaczęła mówić o zakrętkach. Ujawniła całą prawdęJak zrobić zapiekankę z bakłażana?
Składniki:
- 2 bakłażany
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 100 g mozzarelli
Składniki na farsz:
- 1 cebula
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- 100 g mozzarelli
Przygotowanie zapiekanki zacznij od umycia bakłażanów, odcięcia końcówek i pokrojenia warzyw w plastry. Blaszkę wyłóż papierem, posyp ją mozzarellą i ułóż na niej plastry bakłażana. Teraz wymieszaj oliwę z solą i pieprzem. Sosem posmaruj warzywa. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
W tym czasie zajmij się farszem do zapiekanki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, paprykę i wymieszaj. Duś kilka minut pod przykryciem. Wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Duś 5 minut pod przykryciem.
Zapiekanka z bakłażana, czyli pyszności na talerzu
Teraz bakłażany wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie farsz i rozprowadź. Danie posyp mozzarellą i zwiń w rulon. Wierch rolady posyp znów mozzarellą. Ponownie zapiekaj przez 5 minut. Po upływie tego czasu zapiekankę od razu podawaj. Wygląda doskonale i jeszcze lepiej smakuje.
Danie rozpływa się w ustach, jest wyraziste w smaku i pyszne. Taka zapiekanka z bakłażana zachwyci całą rodzinę. Gwarantuję, że na jednej dokładce się nie skończy. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób Anna Bardowska gotuje rosół. Informowaliśmy o wysypie grzybów w polskich lasach.