Pokrój i wraz z porami wrzuć do surówki, a potem zalej jogurtem. Hit od siostry Anastazji
Surówka jest stałym elementem obiadu. Nietypowy rarytas z porami zaproponowany przez siostrę Anastazję nie jest skomplikowany, a z pewnością znajdzie wielu amatorów. Do przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników.
Przepis na surówkę z porów
Prosta warzywna kompozycja z porem, marchewką i jabłkiem przez siostrę Anastazję wzbogacona została o rodzynki. Słodki dodatek świetnie podkreśla smak warzyw. Warto skosztować.
Składniki:
- 3-4 średnie pory
- 2 ogórki kiszone
- 1 niezbyt duża marchew
- 2 średnie jabłka
- 50 g rodzynek
- 50 g jogurtu naturalnego
- 45 g majonezu np. takiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę z porów? Przepis siostry Anastazji jest znakomity
Zaczynamy od dokładnego umycia porów, by usunąć resztki ziemi i innych zanieczyszczeń. Warzywo przelewamy wrzątkiem, by wydobyć delikatny smak. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. Rodzynki także sparzamy i wraz z porami przenosimy do dużej miski (usuwając wodę).
Marchewkę szorujemy i zagotowujemy we wrzątku. Od razu wyjmujemy i ścieramy na tarce o większych oczkach . Podobnie postępujemy z obranymi jabłkami i ogórkami kiszonymi.
Po lekkim odciśnięciu dodajemy składniki do miski z surówką. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie łączymy z majonezem i jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jak podać surówkę z porów?
Rarytas od siostry Anastazji świetnie smakuje z dowolnymi kotletami. Możecie go też podać obok zapiekanki z makaronem czy ziemniakami. Wzbogaci smak takiego dania, czyniąc je ciekawszym.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki od siostry Anastazji. Szczególnie polecamy znakomitą sałatkę ziemniaczaną . Być może skuszą was też dufinki , czyli smakowita przekąska z gotowanych ziemniaków.
Źródło: beszamel.se