Tani i egzotyczny składnik, który znajdziesz w każdym sklepie idealnie podkręci smak owsianki. Lepszej nie jadłeś
Owsianka jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie. Warto ją urozmaicić, korzystając z mleka kokosowego. Nietypowy składnik sprawi, że danie nabierze azjatyckiej nuty. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Spróbujecie?
Przepis na owsiankę na mleku kokosowym
Nietuzinkowa i pełna niesamowitego aromatu potrawa poprawi wam humor o poranku i sprawi, że świetnie zaczniecie dzień. Wykonanie specjału Darii Ładochy jest niesamowicie proste. Warto skosztować.
Składniki na 2 porcje:
- 2 banany
- 50 g płatków owsianych górskich
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 15 g syropu z agawy
- szczypta soli
- 1 limonka
- 10 g prażonego sezamu
Jak zrobić owsiankę na mleku kokosowym?
W rondelku umieszczamy mleko kokosowe. Wsypujemy płatki owsiane oraz szczyptę soli. Wlewamy też syrop z agawy. Całość mieszamy, po czym gotujemy na niewielkim ogniu do 5 minut. W tym czasie płatki powinny zmięknąć. Przenosimy ją do miski.
Wskazówka: syrop z agawy możecie zastąpić cukrem lub innym słodzikiem. Dodajcie go w tym samym momencie i dopilnujcie, by dobrze połączył się z pozostałymi składnikami.
Jak podać owsiankę na mleku kokosowym?
Śniadaniowy klasyk najlepiej smakuje na ciepło, udekorowany plasterkami bananów. Owoce przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki. Całość zaś posypujemy prażonym sezamem. Jeśli mamy ochotę, możemy jeszcze dodać nieco skórki z cytrusa.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na owsiankę. Szczególnie polecamy wersję pieczoną przygotowaną z dodatkiem jabłek i cynamonu. Być może skusi was też znakomite połączenie owsianki i kawy.
Źródło: kuchnialidla