Smakosze.pl Przepisy Pokrój pomidory i ułóż na nich tę pastę. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Fot. Canva/Jeszcze smaczniejsze!

Pokrój pomidory i ułóż na nich tę pastę. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

3 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pasta jajeczna w połączeniu z pomidorem to doskonała przekąska. Poznaj przepis i spraw, że na twarzach domowników pojawi się zachwyt. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje chwilę. Dowiedz się jak je zrobić i wypróbuj przepis nawet dzisiaj.

Pasta jajeczna nie musi być nudna

Pasta jajecznica jest znana wszystkim. Zazwyczaj podaje się ją na śniadanie, ale ten przepis odmieni nie tylko sposób jej podania, ale też sprawi, że będzie doskonałą przekąską na każdą okazję. Wszystko za sprawą takich dodatków jak pomidor .

Zachwyci nie tylko smak przekąski, ale też jej wygląd. W dalszej części poznaj łatwy przepis i koniecznie go wypróbuj. Ten smak zostanie z tobą na długo.

pasta.jpg
Fot. Canva/Jeszcze smaczniejsze!
Poszedł na giełdę i zamówił schabowego w bułce. Po pierwszym kęsie już wiedział, co jest nie tak

Nie tylko pomidor

Niewątpliwie istotnym składnikiem pasty są jajka. Będą potrzebne także inne składniki, które nadadzą jej smak. Ważny będzie także pomidor, na którego plastrach będzie ułożona pasta jajeczna. Wszystkie składniki i ich dokładne proporcje poznasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Jeszcze smaczniejsze! , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 pomidory
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przekąska z pomidorów - przepis

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. W osolonej wodzie ugotuj także oczyszczoną i umytą pierś z kurczaka. Jajka obierz, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Przełóż je do miski. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz majonez. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę i wsyp ją do miski z jajkami. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą i gęstą pastę.

Umyte pomidory pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra. Na każdym z nich ułóż pastę jajeczną. Wierzch obsyp drobno posiekaną natką pietruszki. Sprawdź przepis na sos koperkowy na zimno oraz zobacz, jak zrobić domową chałwę .

pasta na pomidorach.jpg
Fot. Canva/Jeszcze smaczniejsze!
Mama nauczyła mnie robić ciasto z truskawkami. Wychodzi pyszne i wilgotne, przepis jest banalny
Są niezwykle zdrowe, a Polacy ich prawie nie znają. Właśnie trwa sezon na te cenne owoce
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy