Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na sos koperkowy dostałem od cioci. Jest idealny do surówek i sałatek
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.06.2024 21:27

Ten przepis na sos koperkowy dostałem od cioci. Jest idealny do surówek i sałatek

sos koperkowy na zimno
Fot. Canva/Atide

Sos koperkowy to nie tylko ciepły dodatek do mięs. Poznaj przepis na sos, który dodasz do sałatek i surówkę, a zupełnie odmienisz ich smak. 

Sos koperkowy nie tylko do mięs

Przyjęło się, że sos koperkowy podaje się na ciepło jako dodatek do mięs. Ostatnio poznałem przepis, który zaprzecza tej przyjętej regule, można bowiem dodać go również do suróweki sałatek. Ten dodatek odmieni smak tych dodatków do obiadu

Przepis jest banalnie łatwy i przekonasz się o tym sama w dalszej części artykułu. Poniżej znajdziesz także listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. 

skyr.jpg
Fot. Canva/Coffe Mug
Weź brzoskwinie z puszki i zalej je mlekiem skondensowanym. To najlepszy i najprostszy deser

Tylko kilka składników

Ten wyśmienity sosy przygotujesz dosłownie z kilku składników. Każdy z nich jest tani, a w dodatku na tyle powszechny, że możesz mieć je wszystkie w swojej kuchni. Zobacz, co potrzebujesz i zaczynamy przygotowania. 

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego skyr
  • ½ pęczku koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na sos koperkowy na zimno

Koperek umyj, osusz, a następnie drobno go posiekaj. Do miski przełóż jogurt naturalny skyr i dodaj koperek. Całość skropl sokiem z cytryny i przypraw pieprzem oraz solą.

Wymieszaj wszystkie składniki tworząc jednolity sos. Teraz wystarczy dodać go do sałatki lub surówki i cieszyć się jej doskonałym smakiem. Sprawdź 

sieaknie koperku.jpg
Fot. Canva/luyag