Ten przepis na sos koperkowy dostałem od cioci. Jest idealny do surówek i sałatek
Sos koperkowy to nie tylko ciepły dodatek do mięs. Poznaj przepis na sos, który dodasz do sałatek i surówkę, a zupełnie odmienisz ich smak.
Sos koperkowy nie tylko do mięs
Przyjęło się, że sos koperkowy podaje się na ciepło jako dodatek do mięs. Ostatnio poznałem przepis, który zaprzecza tej przyjętej regule, można bowiem dodać go również do suróweki sałatek. Ten dodatek odmieni smak tych dodatków do obiadu.
Przepis jest banalnie łatwy i przekonasz się o tym sama w dalszej części artykułu. Poniżej znajdziesz także listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.
Weź brzoskwinie z puszki i zalej je mlekiem skondensowanym. To najlepszy i najprostszy deserTylko kilka składników
Ten wyśmienity sosy przygotujesz dosłownie z kilku składników. Każdy z nich jest tani, a w dodatku na tyle powszechny, że możesz mieć je wszystkie w swojej kuchni. Zobacz, co potrzebujesz i zaczynamy przygotowania.
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego skyr
- ½ pęczku koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
Przepis na sos koperkowy na zimno
Koperek umyj, osusz, a następnie drobno go posiekaj. Do miski przełóż jogurt naturalny skyr i dodaj koperek. Całość skropl sokiem z cytryny i przypraw pieprzem oraz solą.
Wymieszaj wszystkie składniki tworząc jednolity sos. Teraz wystarczy dodać go do sałatki lub surówki i cieszyć się jej doskonałym smakiem. Sprawdź