Pokrojone ogórki kiszone zalewam tym sosem. Taką surówkę podpatrzyłam w restauracji
Surówka z ogórków kiszonych jest hitem w moim domu. Sposób jej wykonania podpatrzyłam w jednej z restauracji. Doskonale pasuje zarówno do klasycznych kotletów schabowych, jak i do dań wegetariańskich.
Surówka z kiszonych ogórków jak z restauracji
Surówka z kiszonych ogórków nie musi być nudna. Sekretem smaku mojej ulubionej jest aromatyczny sos musztardowy, który wręcz idealnie podkreśla smak znajdujących się w niej składników. To danie wręcz nie ma sobie równych! Poniżej zdradzam, jak je wykonać.
Lista składników na surówkę z kiszonych ogórków
Surówka:
- 500 g kiszonej ogórki
- 2 czerwone cebule
- pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
- 1 papryka
Sos:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych z sosem musztardowym?
Kroję ogórki w plastry, paprykę w paski, a cebulę w półplastry i wrzucam do miski . Zabieram się za przygotowanie sosu.
W osobnej misce łączę ze sobą sok z cytryny, oliwę, musztardę, miód oraz natkę pietruszki. Powstały sos przelewam do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszam. Smacznego!
Danie doskonale smakuje m.in. z pieczonymi ziemniakami i kotletami gyros .