Mistrzowie kuchni tylko tak robią pieczone ziemniaki. Zawsze pamiętają o 1 dodatku
Pieczone ziemniaki to jedna z prostszych potraw, którą warto przygotować na obiad lub kolację. Jednak jak to zrobić, żeby były one najlepsze na świecie i rozpływały się w ustach? Jest na to sprawdzony sposób. Wystarczy wykorzystać ten jeden popularny produkt.
Najlepsze pieczone ziemniaki na świecie
Pieczone ziemniaki sprawią, że nawet zwykły obiad zyska na smaku, a zapach pieczonych ziemniaków pobudzi nasze kubki smakowe. Warto postarać się, żeby ziemniaki z piekarnika były naprawdę pyszne, a nawet najlepsze na świecie.
W tym celu używamy produktu, który można znaleźć w wielu polskich domach. Być może masz go też u siebie. O czym mowa? Sekretem pysznych i rozpływających się w ustach pieczonych ziemniaków jest soda oczyszczona.
Zakupy w Biedronce zrobisz nawet w niedzielę. Uruchamiają specjalną funkcjęSekret smaku pieczonych ziemniaków
Soda oczyszczona zawiera skrobię i to właśnie ona odpowiada za wyjątkową chrupkość, jaką zyskują ziemniaki. Skrobia tworzy na bulwach cieniutką warstwę, która podczas pieczenia w piekarniku stanie się smakowicie wypieczona i wyjątkowo chrupiąca. To sposób stosowany przez najlepszych szefów kuchni.
Do przygotowania pieczonych ziemniaków warto wybrać gatunek mączysty. Ziemniaki kroimy. na mniej więcej równe części. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Istotne jest by na każdy kilogram ziemniaków dać litr wody, w której je ugotujemy. Do tego na każdy litr wody dajemy kopiastą łyżkę sody oczyszczonej i soli. W tym tkwi cała tajemnica przygotowania pieczonych ziemniaków.
Zioła dodadzą aromatu
Ważnym elementem w przygotowywaniu pieczonych ziemniaków są zioła. Pasuje do nich rozmaryn, a także czosnek. Kroimy te składniki drobno i podsmażamy na małym ogniu na oliwie. Można wybrać olej. Jednak smak będzie inny. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do miseczki.
Ziemniaki odcedzamy, możemy zauważyć, że są one bardzo miękkie i się rozpadają. To zasługa sody oczyszczonej. Ziemniaki obtaczamy w przygotowanej oliwie z ziołami i wykładamy na papier do pieczenia, na blachę w piekarniku. Po 15 minutach ziemniaki przewracamy na drugą stronę. Gdy odpowiednio upieką się, wyjmujemy do miski. Posypujemy resztą ziół. Można dodać pietruszkę i szczypiorek. Ziemniaki będą najbardziej chrupiące na świecie. Trzeba ich koniecznie spróbować. Jakiś czas temu pisaliśmy o innym przepisie na pieczone ziemniaki. Podawaliśmy też przepis na pieczone ziemniaki w stylu greckim.