Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz hitem są kotlety gyros. Mamy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.07.2022 11:31

Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz hitem są kotlety gyros. Mamy przepis

Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz hitem są kotlety gyros. Mamy przepis
canva/ from_my_point_of_view

Kotlety gyros z kurczaka to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Soczyste, delikatne mięso zapieczone z warzywami, serem i sosem majonezowo- ketchupowym to danie, które posmakuje wszystkim domownikom. Podaj je z ziemniakami pieczonymi i lekką surówka, rodzina będzie zachwycona.

Kotlety gyros to idealnie danie, kiedy masz ochotę na szybki, bardzo aromatyczny i smaczny obiad z niezwykłymi dodatkami. Mięso drobiowe zapieczone z papryką, ogórkami konserwowymi, sosem pod serową pierzynką smakuje wyśmienicie.

Kotlety przed pieczeniem należy dobrze rozbić tłuczkiem i doprawić solą i przyprawą gyros, następnie lekko obsmażyć na patelni. Tak przygotowane piersi z kurczaka będą pyszne, soczyste i nie rozlecą się podczas pieczenia.

Kotlety gyros są o wiele smaczniejsze od klasycznych mielonych, czy schabowych. Przede wszystkim są lżejsze, bardziej soczyste i mniej tłuste. Zapieczona potrawka z warzyw, ketchupu, majonezu i sera sprawia, że każdy prosi o dokładkę.

Kotlety gyros z kurczaka, lepsze od mielonych i schabowych

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka

  • 4 ogórki konserwowe

  • pół puszki kukurydzy

  • papryka czerwona

  • papryka żółta

  • kostka sera żółtego

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

  • sól, przyprawa gyros

  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety gyros? Są totalnym hitem, wszyscy będą zachwyceni

Filety rozbij tłuczkiem, oprósz solą i przyprawą gyros, obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju, przełóż na talerze. Papryki pokrój w małą kostkę, pokrój ogórki. Warzywa przełóż do miski, dodaj kukurydzę.

Do składników dodaj ketchup, majonez i dokładnie wymieszaj, zetrzyj na tarce ser. Kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek połóż przygotowane warzywa, solidnie oprósz serem.

Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut. Kotlety gyros podaj z ziemniakami pieczonymi i lekką surówką, polecam surówkę z kapusty pekińskiej lub sałatkę z pomidorów, oliwy i świeżej kolendry, smacznego.

Kotlety gyros
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkoslonepichcenie