Ponure doniesienia o cenach bobu
W maju rozpoczyna się sezon na pyszne, polskie warzywa, w tym bób. Niestety ceny strączków w tym roku zwalają z nóg. Ile kosztuje kilogram bobu na targowisku i w sklepie? Czy ceny warzyw od lokalnych producentów spadną?
Kryzys gospodarczy, wysoka inflacja i coraz wyższe koszty nawozów i utrzymania pól uprawnych sprawiły, że ceny polskich warzyw poszybowały w górę. Duży wpływ ma tutaj również niesprzyjająca dla upraw pogoda.
Ceny wszystkich warzyw są coraz wyższe. Za 1 kg fasolki szparagowej zapłacimy na targu około 35 zł. Pęczek szparagów o wadze 500 g w sklepach kosztuje od 15 aż do 20 zł. Trochę taniej jest u lokalnych sprzedawców- za pół kilograma warzyw zapłacimy około 11 zł.
Botwinka, fasolka, bób, szparagi, a nawet młode ziemniaki kosztują znacznie więcej niż do tej pory. Mały pęczek młodych buraczków kosztuje około 5 zł, podobnie jak kIlogram młodych ziemniaków. Niestety ceny innych warzyw również szybują w górę.
Wysokie ceny nie ominą również polskich owoców- tu dowiesz się, ile kosztują truskawki w 2022 roku , cena zwala z nóg.
Ile kosztuje bób na targowisku i w sklepie?
Na targowiskach i w warzywniakach do tej pory mogliśmy kupić polskie warzywa taniej, niż w sklepie i markecie. Produkty kupowane na targach i w małych warzywniakach są o wiele smaczniejsze, ponieważ wygrzane w pełnym słońcu, nie w szklarniach.
Z roku na rok niestety krajowe produkty są coraz droższe. Kilogram bobu na jednym z targowisk kosztuje w granicach 40- 45 zł. W sprzedaży detalicznej jest jeszcze drożej- opakowanie 500 g kosztuje od 30 do 32 zł.
Czy ceny bobu i innych, polskich warzyw spadną?
Ceny krajowych warzyw poszybowały w górę ze względu na inflację, coraz wyższe koszty nawozów i trudne dla rolników warunki pogodowe. Te ostatnie przyczyniły się również do zniszczenia części plonów.
W kraju panuje susza, jednak przy sprzyjającej pogodzie, ceny z dnia na dzień będą spadać, jednak na pewno prodykty nie będą kosztować tyle, co rok, czy dwa lata temu. Póki co pozostaje nam czekać na opady deszczu lub sporo przepłacać.
Źródło zdjęcia: canva/ moranaF Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
źródło: innpoland.pl