Smakosze.pl Przepisy Popularny błąd w przygotowaniu herbaty. Tak tracisz czas i pieniądze
Fot. Canva/eliane

Popularny błąd w przygotowaniu herbaty. Tak tracisz czas i pieniądze

11 października 2024

Temperatura wody do parzenia herbaty to jedna z kości niezgody wśród miłośników kuchennej pedanterii. Rzeczywiście różne rodzaje naparu wychodzą najlepiej przy różnych temperaturach wrzątku. Jest jednak sekret, o którym czasem zapominamy.

Jak parzyć herbatę

Świat herbat liczy sobie ponad 3 tysiące gatunków , a i to nie licząc napojów herbatopodobnych, ziołowych i aromatyzowanych. Nic więc dziwnego, że herbata jest trochę jak wino ze wszystkimi tego konsekwencjami: gronem miłośników i purystów jej picia, rytuałami, półkami cenowymi i optymalnymi temperaturami podawania.

Angielska tradycja mówi czasem, że czarną herbatę należy zalewać idealnie wrzącą wodą. „Przenoś kubek do czajnika, a nie czajnik do kubka”, pouczają niektórzy, uważając, że im mniej przestygnie bulgocząca ciecz, tym lepiej. Dzisiejszy świat herbaciarzy ma jednak swoje zdanie.

zalewanie zielonej herbaty

Dodaj do jabłka i marchewki. Kultowa surówka do obiadu będzie 100 razy lepsza

Temperatury parzenia herbaty

W skrócie wytyczne są takie:

  • Herbatę czarną (czyli zwykłą) oraz rooibos i czerwoną parzymy w temperaturze ok. 96-98 stopni
  • Chińską zieloną zalewamy wrzątkiem 80-90 stopni
  • Japońska zielona wymaga jeszcze niższej temperatury: 60-70 stopni
  • Biała herbata wymaga temperatury 85 stopni lub nieco mniej

Różne są też oczywiście czasy parzenia. Z wyjątkiem japońskiej zielonej herbaty, którą naparzamy krótko oraz białej – parzonej nawet do 9 minut, celujmy pi razy oko w cztery minuty . Pomocne są klepsydry, które czasem są specjalnie kalibrowane pod taki właśnie czas parzenia.

Zalewanie herbaty wrzątkiem

Temperaturę wody do zaparzania czarnej herbaty , czyli ok. 96 stopni, nazywamy białym wrzątkiem. Określenie pochodzi od dużej ilości malutkich bąbelków, które powodują zmętnienie cieczy, w przeciwieństwie do stustopniowej wody, która bulgoce wielkimi pęcherzami.

Warto jednak pamiętać, że aby osiągnąć biały wrzątek nie potrzebujemy wody wcześniej przegotować . Dlatego zamiast czekać, aż najpierw się zagotuje, a potem przestygnie, po prostu wyłączmy czajnik wcześniej. Da się dziś kupić czajniki z termostatem, które pozwalają ustawić odpowiednią temperaturę. To z pewnością oszczędność czasu i pieniędzy.

Wypróbuj też przepisy na jajecznicę z wody i orzeszki z kremem .

parzenie herbaty w sitku

Ulep kulki i zamocz w tej mieszance. To ciasto zachwyci każdego
Nawet babcia nie robi takiego dżemu. Wychodzi 200 razy lepszy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy