Posiekaj i wsyp do syropu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć
Mniszek lekarski przez wielu niesłusznie uważany jest za chwast. Tymczasem roślina ma naprawdę niezwykłe właściwości. Zrobiony z niej syrop idealnie sprawdzi się w jesienno - zimowym sezonie przeziębień. Okazuje się, że możemy wzmocnić działanie tego specyfiku dodając do niego odrobinę korzenia imbiru.
Mniszek lekarski - niedoceniany skarb z pól i łąk
Niektórzy go depczą i wiele tracą. Mniszek lekarski ma wiele cennych właściwości. Medycyna ludowa uważa go za zioło jadalne i lecznicze. Badania wykazały, że niepozorny mniszek może m.in. pozytywnie wpływać na naszą odporność . Syropy i napary z mniszka są zalecane przy infekcjach oraz przeziębianiach. Co ciekawe, z łatwością wzmocnimy działanie syropu dorzucając do niego nieco korzenia imbiru (więcej o jego działaniu przeczytacie w tym artykule ).
Przygotowując syrop z mniszka lekarskiego warto w pierwszej kolejności pamiętać, aby nie pomylić go z mleczem. Niestety, ten drugi jest trujący i może być niebezpieczny dla organizmu. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj . Poniżej prezentujemy przepis na syrop z mniszka z dodatkiem imbiru.
Syrop z mniszka i imbiru - lista składników
Składniki:
- 1,5 kg kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 niewielki, drobno posiekany korzeń imbiru
- 2 kg cukru
- 1 l wody
- 1 cytryna
Przepis na syrop z mniszka i imbiru
Rozsyp na starych gazetach kwiaty mniszka i pozostaw je na około 2 godziny . W ten sposób pozbędziesz się z nich niechcianych owadów. Następnie, włóż kwiaty mniszka do garnka, zgnieć je tłuczkiem i wlej sok z cytryny oraz drobno posiekany imbir. Od momentu zagotowania gotuj napar przez 45 minut.
Pozostaw garnek z kwiatami na noc. Następnego dnia dokładnie go przecedź i wsyp cukie r. Wymieszaj dokładnie zawartość garnka i znów gotuj go na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru, co chwilę mieszając.
Gdy konsystencja syropu będzie przypominać miód, to znak że mikstura z mniszka jest gotowa. Przelej ją do słoików i dokładnie zakręć, a następnie odwróć denkami do góry i pozostaw do ostygnięcia. Syrop z mniszka najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.