Smakosze.pl Przepisy Posiekaj i wsyp do syropu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć
canva/mstudeny

Posiekaj i wsyp do syropu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć

5 maja 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Mniszek lekarski przez wielu niesłusznie uważany jest za chwast. Tymczasem roślina ma naprawdę niezwykłe właściwości. Zrobiony z niej syrop idealnie sprawdzi się w jesienno - zimowym sezonie przeziębień. Okazuje się, że możemy wzmocnić działanie tego specyfiku dodając do niego odrobinę korzenia imbiru.

Mniszek lekarski - niedoceniany skarb z pól i łąk

Niektórzy go depczą i wiele tracą. Mniszek lekarski ma wiele cennych właściwości. Medycyna ludowa uważa go za zioło jadalne i lecznicze. Badania wykazały, że niepozorny mniszek może m.in. pozytywnie wpływać na naszą odporność . Syropy i napary z mniszka są zalecane przy infekcjach oraz przeziębianiach. Co ciekawe, z łatwością wzmocnimy działanie syropu dorzucając do niego nieco korzenia imbiru (więcej o jego działaniu przeczytacie w tym artykule ).

Przygotowując syrop z mniszka lekarskiego warto w pierwszej kolejności pamiętać, aby nie pomylić go z mleczem. Niestety, ten drugi jest trujący i może być niebezpieczny dla organizmu. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj . Poniżej prezentujemy przepis na syrop z mniszka z dodatkiem imbiru.

Zamówiła kotlet schabowy za 25 zł. Zamarła, gdy spojrzała na rachunek

Syrop z mniszka i imbiru - lista składników

Składniki:

  • 1,5 kg kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 niewielki, drobno posiekany korzeń imbiru
  • 2 kg cukru
  • 1 l wody
  • 1 cytryna

Przepis na syrop z mniszka i imbiru

Rozsyp na starych gazetach kwiaty mniszka i pozostaw je na około 2 godziny . W ten sposób pozbędziesz się z nich niechcianych owadów. Następnie, włóż kwiaty mniszka do garnka, zgnieć je tłuczkiem i wlej sok z cytryny oraz drobno posiekany imbir. Od momentu zagotowania gotuj napar przez 45 minut.

Pozostaw garnek z kwiatami na noc. Następnego dnia dokładnie go przecedź i wsyp cukie r. Wymieszaj dokładnie zawartość garnka i znów gotuj go na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru, co chwilę mieszając.

Gdy konsystencja syropu będzie przypominać miód, to znak że mikstura z mniszka jest gotowa. Przelej ją do słoików i dokładnie zakręć, a następnie odwróć denkami do góry i pozostaw do ostygnięcia. Syrop z mniszka najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Zapytali doktor technologii żywności, gdzie kupuje wędliny. Wybór mógł być tylko jeden
Olga wlewa coca-colę do mąki. Po chwili zyskuje ogromny przysmak
Tagi: Obiad
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy