Smakosze.pl Przepisy Posmaruj tym schab, obtocz panierką i usmaż. Nigdy nie jadłem tak dobrych schabowych
Fot. Canva/Africa images

Posmaruj tym schab, obtocz panierką i usmaż. Nigdy nie jadłem tak dobrych schabowych

13 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety schabowe mogą smakować znacznie lepiej. Wypróbuj ten przepis i zrób je na niedzielny obiad. Jeden składnik nada im niezwykłego smaku. Przekonaj się sama jakie są pyszne. Z pewnością nie pożałujesz.

Najlepsze kotlety schabowe

Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni, bez którego wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. To danie umie zrobić każda gospodyni. Nie każda jednak wie, że dzięki jednemu składnikowi mogą smakować jeszcze lepiej.

Przepis na niecodzienne kotlety schabowe jest bardzo prosty, a najważniejszy dodatek łatwo dostępny. Poznaj wszystkie potrzebne składniki z listy poniżej, a przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.

schab.jpg
Fot. Canva/JackF
Wstaw ugotowane ziemniaki na 1 dzień do lodówki. Nawet nie wiesz, ile dzięki temu zyskasz

Ten składnik doda smaku

Schabowe z tradycyjnego przepisu są pyszne, ale mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że dodasz do nich chrzan. Dzięki temu składnikowi będą wyborne. Wszystkie potrzebne składniki wraz z gramaturą znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 700 g schabu
  • tarty chrzan
  • 3 jajka
  • 1 kostka smalcu
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Przepis na najlepsze schabowe

Schab pokrój na kotlety o grubości 2 centymetrów. Następnie rozbij je za pomocą tłuczka. Z obu stron przypraw je pieprzem oraz sola. Przyprawione kotlety posmaruj z obu stron chrzanem.

Jajka wbij do głębokiego talerza i roztrzep je. Kotlety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni roztop smalec. Kotlety schabowe smaż z dwóch stron do momentu przyrumienienia na złocisty kolor. Gotowe kotlety podawaj z ziemniaki oraz dobrą surówką. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki, aby były zdrowe oraz dowiedz się, jaki błąd najczęściej popełniają Polacy .

starty chrzan.jpg
Fot. Canva/DebbiSmirnoff
Żadna jajecznica, turecka wersja smakuje 100 razy lepiej. To moje ulubione śniadanie
To najprostszy przepis na sernik, jest puszysty i nie opada. Najważniejszy jest 1 składnik
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy