Posmaruj tym schab, obtocz panierką i usmaż. Nigdy nie jadłem tak dobrych schabowych
Kotlety schabowe mogą smakować znacznie lepiej. Wypróbuj ten przepis i zrób je na niedzielny obiad. Jeden składnik nada im niezwykłego smaku. Przekonaj się sama jakie są pyszne. Z pewnością nie pożałujesz.
Najlepsze kotlety schabowe
Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni, bez którego wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. To danie umie zrobić każda gospodyni. Nie każda jednak wie, że dzięki jednemu składnikowi mogą smakować jeszcze lepiej.
Przepis na niecodzienne kotlety schabowe jest bardzo prosty, a najważniejszy dodatek łatwo dostępny. Poznaj wszystkie potrzebne składniki z listy poniżej, a przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.
Ten składnik doda smaku
Schabowe z tradycyjnego przepisu są pyszne, ale mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że dodasz do nich chrzan. Dzięki temu składnikowi będą wyborne. Wszystkie potrzebne składniki wraz z gramaturą znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 700 g schabu
- tarty chrzan
- 3 jajka
- 1 kostka smalcu
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Przepis na najlepsze schabowe
Schab pokrój na kotlety o grubości 2 centymetrów. Następnie rozbij je za pomocą tłuczka. Z obu stron przypraw je pieprzem oraz sola. Przyprawione kotlety posmaruj z obu stron chrzanem.
Jajka wbij do głębokiego talerza i roztrzep je. Kotlety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni roztop smalec. Kotlety schabowe smaż z dwóch stron do momentu przyrumienienia na złocisty kolor. Gotowe kotlety podawaj z ziemniaki oraz dobrą surówką. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki, aby były zdrowe oraz dowiedz się, jaki błąd najczęściej popełniają Polacy .