Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Omlet z warzywami na dobry początek dnia - niezawodny przepis
Agata Kaszuba
Agata Kaszuba 25.03.2022 22:52

Omlet z warzywami na dobry początek dnia - niezawodny przepis

Omlet
Canva.com

Tak naprawdę, ta prosta potrawa w formie placka, była znana już w Starożytnym Rzymie, jednak udoskonalili ją Francuzi, przez co do dzisiaj są uznawani za omletową potęgę. Na polskich stołach znalazły się dzięki Marysieńce Sobieskiej, która przywiozła przepis ze swojego rodzimego kraju, czyli właśnie z Francji. Podczas swoich licznych podróży, królowa rozpowszechniła omlet na terenie całej ówczesnej Polski. Dzięki temu, do dzisiaj możemy cieszyć się jego delikatnym smakiem podczas porannych posiłków.

Kontrowersyjne jajko

Pyszny, pulchny omlet o delikatnym smaku, to jedno z ulubionych, śniadaniowych bądź lunchowych dań w wielu domach i mieszkaniach. Już nie od dziś wiadomo, że pierwszy posiłek dnia jest bardzo ważnym elementem zbilansowanej, zdrowej diety. Powinien być treściwy, złożony z dużej ilości składników odżywczych i skoncentrowany na dostarczeniu organizmowi odpowiednio dużo energii, która wolno uwalniana, wystarczy na cały dzień.

Mimo, że wokół jajek narosło wiele mitów, a dietetycy w połowie lat 70. stwierdzili o szkodliwości jajek z powodu złego cholesterolu, to jednak obecnie, uważa się, że jajka spożywane w odpowiedniej ilości przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Z tego powodu, wróciły do łask i możemy je spotkać w wielu przepisach pokazujących jak przygotować zdrowe dania.

Śniadanie złożone z jajek, jest świetnym sposobem na pozbycie się skutków wczorajszej imprezy, gdyż zawarty w nich aminokwas przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Dużą rolę odgrywają także w dietach odchudzających. Są niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają duże ilości składników odżywczych. Potrafią także bez problemu zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego człowieka w dziennej porcji białka – jedno jajko dostarcza aż 25% dziennego zapotrzebowania.

Warto więc włączyć jajko do swojej diety odchudzającej, jednak należy uważać, aby nie przedobrzyć. Dietetycy ostrzegają, że diety wysokobiałkowe, które znacznie ograniczają węglowodany i tłuszcze, a przekraczają dzienne zapotrzebowanie człowieka na jajka, nie są korzystne dla naszego organizmu – pogarszają samopoczucie i obciążają nerki.

Kontrowersje wokół potraw jajecznych wracają co jakiś czas na afisz, jednak specjaliści zgodnie twierdzą, że zdrowy organizm potrzebuje wartości odżywczych zawartych w jajku. Tygodniowo bez obaw można spożyć około 10 jajek, a jeśli w okresie świątecznym zdarzy nam się przekroczyć ten limit, to również nie grozi nam żadne niebezpieczeństwo.

Omlety – te tradycyjne i te trochę mniej

Do przygotowania tradycyjnego omletu będziemy potrzebować:- 3 jajka-sól, pieprz-2 łyżki mleka

Jajka wpić do głębokiego talerza lub miski. Dodać przyprawy i mleko. Energicznie roztrzepać wszystko widelcem, starając się wtłoczyć do masy jak najwięcej powietrza. Od tego etapu będzie zależała puszystość naszego omletu. Na rozgrzane na patelni masło wlać zawartość talerza lub miski i zmniejszyć ogień. Możesz na chwilę przykryć patelnię przykrywką, aby omlet delikatnie się ściął. Gdy zauważysz, że dolna warstwa jest już zarumieniona, a górna lekko ścięta, to znak aby ściągnąć omlet z patelni i przełożyć na talerz.

Tradycyjny przepis na omlet, zwany omletem francuskim, to dopiero początek tego co kryje się za tą z pozoru, banalną potrawą. Aby wprowadzić nowe smaki do swojej kuchni wypróbuj omlet z dodatkami takimi jak szynka, ser, pieczarki, cebula bądź papryka. Z powodzeniem możesz wykorzystać każdy z osobna lub zmieszać wszystkie razem. Tak naprawdę, do jajecznej masy możesz dodać co tylko zechcesz – szparagi, boczek, sezonowe grzyby, różnego rodzaju sery. Jest on idealnym podkładem, który komponuje się z większością dostępnych składników.

Omlet, to inaczej jajeczny placek, a jak każdy placek, ten również ma dwie wersje – wytrawną i słodką. Podstawą słodkiej wersji tego dania, jest oddzielenie białek od żółtek i ubicie z nich puszystej, sztywnej piany, które dopiero na koniec mieszamy drewnianą lub gumową szpatułką zresztą składników. Konieczne jest także dodanie cukru oraz mąki. Tak przygotowana masę smażymy jak tradycyjny omlet i podajemy w towarzystwie owocowych dżemów lub polewy czekoladowej.