Smakosze.pl
GIS ma ważne ogłoszenie

dmetalfinch, Getty Images

Produkty wycofane przez GIS

14 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

GIS bardzo często ostrzega Polaków przed produktami spożywczymi, które mogą być niebezpieczne. Poniżej prezentujemy listę nowych ostrzeżeń publicznych, które dotyczą bardzo popularnych towarów. Jeśli masz je już zakupione, pod żadnym pozorem ich nie jedz.

GIS stara się wyłapywać wszelkie niedoskonałości i odstępstwa w żywności, aby konsumenci mogli jeść bezpieczne i przebadane rzeczy. Dlatego ostrzeżenia udostępnione na stronie gov.pl są wyjątkowo istotne - unikając kontaktu z wymienionymi w nich produktami, zyskujemy więcej bezpieczeństwa.

GIS ostrzega przed kiełbaskami

Kiełbaski marki Bratmaxe 5 sztuk, w opakowaniu ważącym 313 gramów, są wycofywane ze sprzedaży. Powodem tej decyzji jest obecność gorzkiego smaku, który, jak podejrzewają specjaliści, wynika z kontaktu płynu do chłodzenia i mięsa w zakładzie produkcyjnym.

Szczegółowe dane produktu:

  • Nazwa produktu: Kiełbaski Bratmaxe 5 sztuk, 313 g

  • Data minimalnej trwałości: 07.07.2021

  • Producent: Meica Ammerländische Fleischwarenfabrik Fritz Meinen GmbH & Co. KG 26181 Edewecht

  • Dystrybutor w Polsce: Auchan POLSKA Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno

Źródło: gov.pl

Wycofywanie pesto ze sprzedaży

GIS poinformowany został o wycofywaniu pesto ekologicznego marki LA BIO IDEA przez firmę Bio Planet S.A. z powodu możliwej obecności odłamków szkła w produkcie. Pod żadnym pozorem nie należy spożywać pesto, gdyż ryzyko uszkodzenia układu pokarmowego jest bardzo duże. 

Szczegółowe dane produktu:

  • Nazwa produktu: PESTO SYCYLIJSKIE BIO 130 g marki LA BIO IDEA

  • Numer partii: LE 288A FCP9

  • Data minimalnej trwałości: 10/2023

  • Producent: F.LLI Contorno SR, Via Ferdinando Gangitano 4, 90123 Palermo (PA), Włochy

  • Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Parówki z bakterią Listeria 

Inspekcja Weterynaryjna w trakcie rutynowych działań urzędowych wykryła obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej z partii produktu PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g. Zjedzenie zakażonych parówek może wywołać groźną dla zdrowia listeriozę. 

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście  zdradzamy najlepsze promocje na grillowe produkty w Lidlu.

Szczegółowe dane produktu: 

  • Nazwa produktu: PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g

  • Numer partii: 11031

  • Numer serii: Seria C: 10349134

  • Termin przydatności do spożycia: 04.05.2021

  • Producent: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001

Źródło: gov.pl

Salmonella na jajkach

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania laboratoryjne i w ich wyniku wykryła obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj pakowanych po 10 sztuk. Poza nimi wycofywane są także jajka kl. L i M w opakowaniach pakowanych po 30 sztuk. 

Szczegółowe dane produktu: 

  • Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.

  • Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

  • Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

  • Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Źródło: gov.pl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gov.pl

Podobne artykuły

Plastikowe opakowania

Produkty

Od 1 lipca ze sklepów znikają plastikowe opakowania

Czytaj więcej >
1000-letnie jajo kury

Produkty

Niesamowite, 1000-letnie jajko znalezione w Izraelu

Czytaj więcej >
Zdrowe jedzenie dla dzieci

Produkty

Rząd obniża stawki dla dostawców. Zdrowa żywność w szkołach pod znakiem zapytania

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto skusić się na flądrę bałtycką?

Czytaj więcej >
Kobieta pracująca na zbiorze truskawek

Produkty

Podwyżki płac dla zbierających truskawki

Czytaj więcej >

Produkty

Najniższa cena truskawek w sezonie, tylko jeden warunek

Czytaj więcej >