Smakosze.pl Przepisy Prosta i pyszna sałatka tatarska. Najdłużej zejdzie się z gotowaniem jajek
canva/HandmadePictures

Prosta i pyszna sałatka tatarska. Najdłużej zejdzie się z gotowaniem jajek

6 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Masz w domu pieczarki marynowane, ogórki konserwowe i jajka? Przygotuj z nich prostą i błyskawiczną sałatkę tatarską. Sałatka z domowymi przetworami jest bardzo smaczna i aromatyczna. Doprawiona musztardą i majonezem znika z talerzy błyskawicznie.

Na zimę przygotowujemy wyśmienite przetwory. Marynowane grzyby, ogórki, kapusta, papryka i inne warzywa w zalewach są doskonałymi dodatkami do sałatek, past kanapkowych i innych dań. Jedną z moich ulubionych sałatek z produktów, które mam w spiżarni, jest sałatka tatarska.

Sałatkę tatarską przygotowuję na kolację, szybki podwieczorek lub kiedy goście wpadną z wizytą. Danie jest błyskawiczne i bardzo smaczne. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą łączą. Przysłowiową wisienką na torcie jest szczypiorek, majonez i musztarda. Te produkty dodają potrawie charakteru.

Jeśli nie masz w tym roku przetworów na zimę, kup ogórki i pieczarki sprawdzonej firmy. Zawsze zwracaj uwagę na skład. Im jest krótszy, tym lepiej. W gotowych przetworach, jakie możemy kupić w sklepie, jest niestety sporo konserwantów.

Przepis na sałatkę tatarską z pysznymi dodatkami

Składniki:

  • 5 jajek

  • 1 szklanka groszku konserwowego

  • 300 g pieczarek marynowanych

  • 5 ogórków konserwowych

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

  • łyżeczka musztardy

  • majonez

Jak zrobić błyskawiczną sałatkę z jajek i domowych przetworów?

Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój w kostkę. Groszek odsącz z zalewy. Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kostkę, posiekaj szczypiorek. Wszystkie składniki przełóż do większej miski.

Dodaj musztardę, majonez i dokładnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego. Przygotuj również kultową sałatkę jarzynową z niezwykłym dodatkiem . Pomysł na szybki dodatek do zimnej płyty? Tu poznasz przepis na błyskawiczną sałatkę z tortellini.

marynowane pieczarki do sałatki
canva/vkuslandia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy