Smakosze.pl
ciasto czekoladowe

canva/Irina_Meliukh

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

18 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Chcesz osłodzić sobie życie? Może upieczesz z nami łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym? Obiecujemy, że nie skończysz na jednym kawałku. Smak tego duetu wciąga bowiem nie tylko łasuchów. Sprawdź więc, czy masz w swoich zapasach słoiczek dżemu i do dzieła.

Ciasto czekoladowe znacie pewnie w nie jednej odsłonie. Popularny jest murzynek, a także Brownie, ale przepisów na to lubiane ciasto jest naprawdę wiele. Jeśli jednak chcecie otrzymać ciasto o dość lekkiej konsystencji i przyjemnej wilgotności, dodajcie do niego dżem. Jaki? Najlepiej wiśniowy, bo jego wyrazisty smak doskonale komponuje się z czekoladą.

Placki ziemniaczane wyjdą kompletnie do niczego?

3 najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasto czekoladowe z dżemem


Składniki:

  • 10 dag masła

  • ok. 20 dag drobnego cukru

  • 4 jajka

  • 1 słoik dżemu wiśniowego

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 60 dag mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki ciemnego kakao

Na polewę:

  • 5 dag masła

  • 1/2 szklanki drobnego cukru

  • 6-7 łyżek mleka

  • 3 łyżki ciemnego kakao

Ciasto czekoladowe — krok po kroku

Masło doprowadź do temperatury pokojowej, zmiksuj je z cukrem. Dalej miksuj, dodając kolejno po jednym żółtku. Na końcu dodaj dżem i całość połącz.

Do ciasta dodaj też mleko i olej, a także mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość krótko zmiksuj.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut.

W rondelku umieść składniki polewy i podgrzewaj je na niedużym ogniu, często mieszając. Gorącą polewą posmaruj przestudzone ciasto.

Po więcej inspiracji na czekoladowe smakołyki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na czekoladowe Brownie, a także na ekspresowe ciasto czekoladowe.

dżem wiśniowy

dżem wiśniowy

Źródło zdjęcia: canva/Petroos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujebolubie

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >