Smakosze.pl Porady Przenigdy nie smaż na nim ryby. Traci wszystkie najcenniejsze właściwości i smak
Canva / Dan Totilca

Przenigdy nie smaż na nim ryby. Traci wszystkie najcenniejsze właściwości i smak

20 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ryby są cenny elementem naszej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Te idealne proporcje mogą zostać jednak zaburzone przez wybranie nieprawidłowego tłuszczu do smażenia potrawy. Pamiętaj, aby nigdy nie używać w tym celu oleju słonecznikowego.

Ryby smażone na oleju słonecznikowym to niebezpieczne połączenie

Olej słonecznikowy jest powszechnie używanym tłuszczem w wielu polskich kuchniach. Jego uniwersalność sprawia, że nadaje się do pieczenia, smażenia, a nawet do sałatek. Okazuje się jednak, że ryby z tym olejem stanowią toksyczne dla człowieka połączenie. Poniżej wyjaśniamy dlaczego.

Co zrobić ze starymi, wyrastającymi ziemniakami? 1 błędu nie można popełnić

Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Każdy dietetyk powie, że ryby powinniśmy spożywać regularnie . Dobrze, aby na naszych talerzach pojawiały się przynajmniej 2 razy w tygodniu . Są one bowiem nader cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych .

Ryby posiadają bardzo pożądane kwasy omega-3 i omega-6 . Wpływają one korzystnie na układ krążenia, przez co minimalizują ryzyko wystąpienia wielu związanych z nim schorzeń . Wśród nich warto wymienić chociażby miażdżycę, nadciśnienie i stany zapalne .

Organizm w pełni może korzystać z nienasyconych kwasów tłuszczowych, kiedy występują one w odpowiednich proporcjach . Właściwy stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 5-6:1 . Oznacza to, że na każde 5-6 porcji kwasów omega-6 przypadać powinna 1 porcja omega-3 .

Dlaczego olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia ryb?

Olej słonecznikowy również zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe . Znajduje się w nim jednak dużo więcej kwasów omega-6 niż omega-3 . Oznacza to, że tłuszcz ten w połączeniu z mięsem ryb zaburzy zawarte w mięsie odpowiednie dla naszego organizmu proporcje obu składników .

Ryby mają w sobie dużą ilości kwasów omega-3 . Większość olei natomiast zawiera więcej kwasów omega-6. Najbardziej niekorzystnie pod tym względem wypada właśnie olej słonecznikowy , a im więcej go dodajemy podczas smażenia, tym bardziej pogarszamy stosunek tych dwóch związków .

Czym grożą zachwiane proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych ? Przede wszystkim nadmiar omega-6 zwiększa ryzyko powstania stanów zapalnych w organizmie . Dodatkowo nasila prawdopodobieństwo wystąpienia chorób krążenia, a nawet chorób nowotworowych .

Do smażenia ryb lepiej sięgnąć po olej rzepakowy . Dopuszczalna jest także rafinowana oliwa . Bezapelacyjnie natomiast najzdrowszym sposobem na przyrządzenie ryby jest jej upieczenie . Przy tej metodzie obróbki cieplnej dodatek nadmiarowego tłuszczu staje się zbędny, przez co nasz posiłek pozostaje się zdecydowanie mniej kaloryczny . Czy wiesz, w którym momencie gotowania należy doprawić rybę ? Znamy przepis na najlepszą panierkę do rybiego mięsa .

olej słonecznikowy.png
Canva / dulezidar
Rabarbar pod kruszonką bije na głowę każdą szarlotkę. Starmach robi go w parę chwil
Stosował 2 zasady i schudł 21 kg. Apoloniusza Tajnera trudno wręcz poznać
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy