Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Połącz mąkę z nietypowym płynem i zanurz w nim rybę. Chrupiąca panierka nie ma sobie równych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.03.2023 22:55

Połącz mąkę z nietypowym płynem i zanurz w nim rybę. Chrupiąca panierka nie ma sobie równych

smażona ryba w cieście
canva/4kodiak, canva/kajakiki

Obtocz filety z ryby w cieście z mąki pszennej i jasnego, zimnego piwa, następnie usmaż. Filety będą niezwykle soczyste i pełne smaku. Ryba będzie miała chrupiącą, złocistą panierkę. Nie ma lepszego pomysłu na szybki i smaczny obiad.

Filety rybne w innym wydaniu posmakują każdemu

Ryba jest świetnym pomysłem na pożywny i zdrowy obiad. Filety możemy przyrządzić na wiele sposobów. Możemy je usmażyć, upiec, zgrillować, czy ugotować na parze. Jeśli przygotowujemy smażone filety, zwykle panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej.

Mało kto wie, że możemy usmażyć rybę w cieście z mąki pszennej i jasnego piwa. Im zimniejsze piwo, tym bardziej chrupiąca panierka. Ryba przyrządzona w ten sposób jest soczysta w środku, chrupiąca i złocista z zewnątrz. Jest doskonale doprawiona.

Do ryby smażonej w cieście z piwa koniecznie przygotuj frytki i lekką surówkę. Polecam surówkę z kiszonej kapusty. Tak podany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.

 

Najszybszy sposób na utarcie chrzanu. Nie uronisz przy nim ani jednej łzy

Ryba w piwnej panierce

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza lub mintaja
  • szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki bardzo zimnego, jasnego piwa
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Jak zrobić soczyste filety rybne w chrupiącej panierce?

Filety pokrój na mniejsze kawałki, następnie oprósz je solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny, odstaw. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dolewaj piwo, stale mieszając, aż powstanie gęste ciasto.

Filety obtocz w mące, następnie w przygotowanym cieście i od razu kładź na rozgrzany olej. Smaż kilka minut z każdej strony, do uzyskania złocistej panierki. Do ryby przygotuj frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu oraz surówkę z kiszonej kapusty. Wszyscy będą zachwyceni.

ryba.jpg
canva/4kodiak