Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz
canva/MSPhotographic, Canva

Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz

16 kwietnia 2023

Dojrzałe banany można wykorzystać na kilka smakowitych sposobów. Jednym z ciekawszych jest przygotowanie z nich zdrowych lodów. Jak pokazała jedna z tiktokerek, przygotowanie domowej wersji słodyczy jest niesamowicie proste. Spróbujecie?

Lody z bananów są wyśmienite

Sycący i pełne wielu cennych składników odżywczych owoc można wykorzystać na wiele sposobów. Gdy jednak dość mocno już dojrzeje, zjedzenie go solo może być wyzwaniem. Będzie jednak doskonałym materiałem na domowe lody.

Przygotowanie takiego rarytasu wcale nie jest trudne, a potrzebować będziecie jedynie bananów i cierpliwości. Zrobienie słodyczy nie trwa długo, ale konieczne jest schłodzenie.

Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak

Jak zużyć dojrzałe banany? Zrób z nich lody

Zaczynamy od obrania bananów. Owoce kroimy na cienkie plasterki i układamy je mniejsze w plastikowym pojemniku z pokrywką. Dokładnie go zamykamy i przenosimy całość do zamrażalnika.

Gdy zamarzną, będą gotowe do zaserwowania. W takim stanie można je także przechować dłużej i wykorzystać do sporządzenia koktajli owocowo-warzywnych.

Jak wykorzystać skórkę od banana? Jest idealna na nawóz

Jak pokazała twórczyni, odpad ze smakowitego owoców może być niesamowicie cenny. Wystarczy go rozdrobnić, wrzucić do słoika i zalać przestudzoną wodą przegotowaną. Po około 2 tygodniach uzyskamy obfitujący potas płyn , który wzmocni domowe rośliny. Przed zastosowaniem warto go nieco rozcieńczyć.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z udziałem bananów. Szczególnie polecamy słodki chlebek , który fantastycznie smakuje z , . Być może skusi was też sprawdzona receptura na znakomite śniadaniowe placki z dodatkiem płatków owsianych .

Źródło: TikTok/kasia_ograniczamsie, poradnikogrodniczy

Właśnie teraz jest wysyp. Zrobisz z nich luksusowy dodatek do potraw
Gessler robi przepyszne jabłka pod kruszonką. Biją na głowę każdą szarlotkę
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy