Przepis na aromatyczną zupę z selera
Seler, mimo że zwykle używany jest jako składnik bulionów, może stanowić bazę rozgrzewającej zupy krem. Dajcie się skusić daniu, które jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wyjątkowo efektowne i budżetowe.
Ten delikatny i aromatyczny krem zachwyci każdego smakosza. Prażone orzechy idealnie podkreślają smak selera, a dodatek selera naciowego sprawia, że zupa chrupie jeszcze przyjemniej.
Przepis na pyszny krem z selera
Składniki:
-
1 spory seler
-
1 cebula
-
3 średnie ziemniaki
-
2 gałązki selera naciowego
-
1,5 l bulionu warzywnego
-
1 cała gałka muszkatołowa
-
2 łyżki oleju
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Dodatki:
-
orzechy
-
pęczek natki pietruszki
-
chleb razowy
Przygotowanie:
Cebulę ocieramy i siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej i szklimy na nim naszą cebulę. Bulwę selera również obieramy, a następnie kroimy ją w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami, myjąc je przed pokrojeniem.
Selera naciowego także dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Kilka plasterków odkładamy na bok — posłużą do dekoracji zupy. Warzywa dodajemy do cebuli i obsmażamy wszystko razem przez 2-3 minuty.
Następnie do rondla wlewamy bulion warzywny i dusimy jego zawartość przez około 20-30 minut , czyli do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem .
Doprawiamy danie zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do misek z zupą wsypujemy odłożone wcześniej plasterki selera naciowego. Podajemy z uprażonymi orzechami, posiekaną natką pietruszki oraz chlebem.
Wskazówki:
-
Jeżeli chcecie, by zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodajcie łyżkę masła. Pamiętajcie tylko, że wtedy przestaje być wegańska.
-
Możecie też delikatnie zabielić krem śmietanką 12% lub odrobiną śmietanki sojowej. Taki dodatek dostarczy dodatkowej porcji białka.
-
Jeżeli opieczecie chleb, uzyskacie przyjemnie chrupiące tosty , które doskonale pasować będą do charakteru tego dania.
-
Jeśli selera dobrze wyszorujecie przez obraniem, jego skórka będzie mogła posłużyć jako składnik bulionu warzywnego. Zamroźcie ją w woreczku strunowym i zbierajcie w nim inne końcówki i obierki warzyw, a gdy się napełni, ugotujcie pyszną bazę do kolejnych zup.
Polecamy także inne przepisy z wykorzystaniem selera. Wyjątkowo pyszna jest ta surówka z selera, marchewki i jabłka , którą podać możecie np. do schabowego z ziemniakami z wody. Wypróbujcie też koniecznie mielone z selera — naszym zdaniem są lepsze niż mięsny odpowiednik.
Źródło zdjęcia: canva/Mallivan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kingaparuzel