Smakosze.pl
apple-4999150 960 720

Obłędnie pyszne racuchy drożdżowe z jesienną niespodzianką

10 Listopada 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Racuchy należą do jednych z naszych ulubionych przysmaków. Doskonale sprawdzą się zarówno na obiad, jak i podwieczorek lub deser. Warto nieco poeksperymentować i przygotować je od czasu do czasu w nieco innej odsłonie. Jesienna wersja racuchów z pewnością przypadnie do gustu małym i dużym smakoszom.

Racuchy należą do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Jesienią do tradycyjnej wersji tego dania proponujemy dodać cudowny dodatek - kilka łyżek konfitury z żurawiny. Nie mamy wątpliwości, że taki miks zachwyci niejednego miłośnika gotowania! Poniżej podajemy prosty przysmak na ten smakołyk.

Projekt bez tytułu - 2021-11-01T102958.688

Niezawodny patent siostry Anastazji na kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Przepis na jesienne drożdżowe racuchy z jabłkami i żurawiną

Lista składników:

  • 3 jabłka

  • 3 łyżki konfitury z żurawiny

  • nieco ponad 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 5 dag drożdży

  • 4 jajka

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru

  • cukier puder

Sposób wykonania:

Pokrusz drożdże, a następnie zasyp je łyżką cukru, trzema łyżkami mąki i odrobinę polej mlekiem. Dolej resztę mleka, delikatnie wymieszaj. Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1 łyżką cukru na puszysto. Dodaj do niego roztopione masło, mąkę oraz rozczyn drożdżowy. Wymieszaj i po chwili dodaj ubitą z białek pianę. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połącz składniki. Obierz jabłka, pokrój w półplasterki i dodaj je do ciasta. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Smaż racuchy na rozgrzanym na patelni oleju, aż osiągną złoty kolor. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Serwuj je z konfiturą z żurawiny. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej wyjątkowych pomysłów na racuchy m.in. ich przedwojenną recepturę oraz ich smakowitą wersję ze śliwkami.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: "Kuchnia Polska i inne ulubione dania Polaków" wyd. Art

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >