Obłędnie pyszne racuchy drożdżowe z jesienną niespodzianką
Racuchy należą do jednych z naszych ulubionych przysmaków. Doskonale sprawdzą się zarówno na obiad, jak i podwieczorek lub deser. Warto nieco poeksperymentować i przygotować je od czasu do czasu w nieco innej odsłonie. Jesienna wersja racuchów z pewnością przypadnie do gustu małym i dużym smakoszom.
Racuchy należą do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Jesienią do tradycyjnej wersji tego dania proponujemy dodać cudowny dodatek - kilka łyżek konfitury z żurawiny. Nie mamy wątpliwości, że taki miks zachwyci niejednego miłośnika gotowania! Poniżej podajemy prosty przysmak na ten smakołyk.
Przepis na jesienne drożdżowe racuchy z jabłkami i żurawiną
Lista składników:
3 jabłka
3 łyżki konfitury z żurawiny
nieco ponad 2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży
4 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
cukier puder
Sposób wykonania:
Pokrusz drożdże, a następnie zasyp je łyżką cukru, trzema łyżkami mąki i odrobinę polej mlekiem. Dolej resztę mleka, delikatnie wymieszaj. Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1 łyżką cukru na puszysto. Dodaj do niego roztopione masło, mąkę oraz rozczyn drożdżowy. Wymieszaj i po chwili dodaj ubitą z białek pianę. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połącz składniki. Obierz jabłka, pokrój w półplasterki i dodaj je do ciasta. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Smaż racuchy na rozgrzanym na patelni oleju, aż osiągną złoty kolor. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Serwuj je z konfiturą z żurawiny. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej wyjątkowych pomysłów na racuchy m.in. ich przedwojenną recepturę oraz ich smakowitą wersję ze śliwkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: "Kuchnia Polska i inne ulubione dania Polaków" wyd. Art