Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie pyszne racuchy drożdżowe z jesienną niespodzianką
Monika Dec
Monika Dec 01.11.2021 01:00

Obłędnie pyszne racuchy drożdżowe z jesienną niespodzianką

apple-4999150 960 720

Racuchy należą do jednych z naszych ulubionych przysmaków. Doskonale sprawdzą się zarówno na obiad, jak i podwieczorek lub deser. Warto nieco poeksperymentować i przygotować je od czasu do czasu w nieco innej odsłonie. Jesienna wersja racuchów z pewnością przypadnie do gustu małym i dużym smakoszom.

Racuchy należą do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Jesienią do tradycyjnej wersji tego dania proponujemy dodać cudowny dodatek - kilka łyżek konfitury z żurawiny. Nie mamy wątpliwości, że taki miks zachwyci niejednego miłośnika gotowania! Poniżej podajemy prosty przysmak na ten smakołyk.

Przepis na jesienne drożdżowe racuchy z jabłkami i żurawiną

Lista składników:

  • 3 jabłka

  • 3 łyżki konfitury z żurawiny

  • nieco ponad 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 5 dag drożdży

  • 4 jajka

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru

  • cukier puder

Sposób wykonania:

Pokrusz drożdże, a następnie zasyp je łyżką cukru, trzema łyżkami mąki i odrobinę polej mlekiem. Dolej resztę mleka, delikatnie wymieszaj. Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1 łyżką cukru na puszysto. Dodaj do niego roztopione masło, mąkę oraz rozczyn drożdżowy. Wymieszaj i po chwili dodaj ubitą z białek pianę. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połącz składniki. Obierz jabłka, pokrój w półplasterki i dodaj je do ciasta. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Smaż racuchy na rozgrzanym na patelni oleju, aż osiągną złoty kolor. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Serwuj je z konfiturą z żurawiny. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej wyjątkowych pomysłów na racuchy m.in. ich przedwojenną recepturę oraz ich smakowitą wersję ze śliwkami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: "Kuchnia Polska i inne ulubione dania Polaków" wyd. Art

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: