Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o uszkach, pasztecikach i krokietach. Do barszczu najlepiej pasuje inny tradycyjny przysmak
canva/ Darius Dzinnik, screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Doroty na YouTube

Zapomnij o uszkach, pasztecikach i krokietach. Do barszczu najlepiej pasuje inny tradycyjny przysmak

22 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Co do barszczu zamiast uszek? Nie paszteciki, nie krokiety. Do wigilijnej zupy przygotuj świąteczny kulebiak. Wyrośnięte ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów są doskonałym połączeniem. Kulebiak jest tradycyjną potrawą, która pięknie wygląda na świątecznym stole i smakuje wyśmienicie. Barszcz wigilijny zwykle podajemy z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Jest jeszcze jeden dodatek do tradycyjnej zupy, mianowicie kulebiak z ciasta drożdżowego. Co do barszczu czerwonego zamiast uszek? Kulebiak z farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów nie ma sobie równych.

Przepis na świąteczny kulebiak jest prostym przepisem. Całe danie przygotujesz w kilka godzin. Sekretem doskonałego kulebiaka jest ciasto ze świeżych drożdży. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być cieple, ale nie za gorące. Wtedy drożdże pięknie ruszą, a ciasto podwoi swoją objętość.

Kulebiak po nałożeniu farszu na rozwałkowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 20- 30 minut, żeby ciasto odpoczęło i jeszcze trochę wyrosło. Kulebiak posmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz makiem lub kminkiem i piecz koniecznie bez termoobiegu. Po 45 minutach ten wyśmienity dodatek do barszczu będzie gotowy.

Przepis na świąteczny kulebiak. Cała rodzina będzie zachwycona

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • szklanka letniego mleka

  • 2 żółtka z dużych jajek

  • 25 g świeżych drożdży

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka soli

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • duża cebula

  • 60 g suszonych grzybów

  • 2 ziarna jałowca

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz, sól

  • masło klarowane do smażenia

Dodatkowo:

  • duże jajko

  • kminek lub mak

Co do barszczu zamiast uszek? Postaw na tradycyjny kulebiak z farszem z kiszonej kapusty i suszonymi grzybami

Przygotuj ciasto: drożdże pokrusz, wsyp do miski. Dodaj cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek mleka. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce.

Przesiej mąkę do miski. Dodaj ruszony rozczyn drożdżowy, wlej olej, resztę mleka i sól i żółtka. Wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na około godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Przygotuj farsz: grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15- 20 minut. Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec. Zalej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości.

Namoczone grzyby gotuj przez około 30 minut i drobno posiekaj. Na większej i głębokiej patelni zeszklij na maśle posiekaną drobno cebulę. Dodaj odsączoną, ugotowaną kapustę, grzyby i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt. Wyłóż przestudzony farsz i zwiń ciasno w roladę. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175 stopni C z opcją grzania góra- dół. Wierzch kulebiaka wysmaruj rozmąconym jajkiem i oprósz solidnie makiem lub kminkiem, piecz około 45 minut.

Co zrobić, żeby barszcz wigilijny miał apetyczny kolor? Kluczowe są przyprawy i czas gotowania. Na Wigilię przygotuj również karpia smażonego . Ryba będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy natrzesz ją aromatycznym składnikiem.

kulebiak
Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Doroty na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy