Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przez ten błąd ogórki konserwowe stają się miękkie i pomarszczone. Babcia uświadomiła mi, co robiłam źle
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.07.2023 11:36

Przez ten błąd ogórki konserwowe stają się miękkie i pomarszczone. Babcia uświadomiła mi, co robiłam źle

najlepszy sposób na ogórki konserwowe
Materiał YouTube z kanału ZARAŻENI PASJAMI

Od zawsze w moich ogórkach konserwowych pojawiał się pewien problem. Niektóre partie przetworów wychodziły mi nieapetycznie miękkie. Dodatkowo pomarszczona skórka warzyw wcale nie poprawiała sytuacji. Babcia zwróciła mi uwagę, że przyczyna tkwi w pasteryzacji.

Babciny sekret pysznych ogórków konserwowych

Najlepsze ogórki konserwowe zawsze robiła moja babcia. Ich smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. W dorosłym życiu postanowiłam pójść w jej ślady i odtworzyć recepturę we własnym domu. Okazało się jednak, że nie jest to takie proste.

Ogórki konserwowe z moich słoików pozostawiały wiele do życzenia. Babcia od razu wiedziała, jaki jest na to sposób. Warzywa miękną i marszczą się, jeśli poddamy jej zbyt długiej pasteryzacji. Nie powinna ona trwać dłużej, niż 5-10 minut.

Weź widelec i wbij go w polędwiczkę z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Sprawdzony przepis na ogórki konserwowe

Składniki: 

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 6 łyżek gorczycy
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • koper z baldachami

Składniki na zalewę:

  • 500 ml octu spirytusowego
  • 2 l wody
  • ok. ⅓  szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Z tymi instrukcjami ogórki konserwowe zawsze wyjdą idealne

Przygotuj zalewę do ogórków konserwowych. W tym celu do garnka wlej 2 litry wody. Dodaj ok. 8 liści laurowych, kilkanaście ziaren ziela angielskiego oraz łyżeczkę pieprzu. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, dosyp do niej też sól i cukier, ponownie zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Po upływie tego czasu zdejmij zalewę z kuchenki. Dodaj do niej ocet i odstaw całość do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie przygotuj warzywa do ogórków konserwowych

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę podziel na 6 części. Ząbki czosnku przepołów, a chrzan drobno pokrój. Ogórki starannie umyj pod bieżącą wodą.

Przygotuj 6 słoików na ogórki konserwowe. Do każdego z nich rozdziel po równo dodatki. Następnie w naczyniach zacznij pionowo ustawiać ogórki gruntowe. Powinny być ułożone możliwie ciasno, jaśniejszym końcem ku górze.

Zawartość słoików zakryj przestudzoną zalewą. Naczynia szczelnie zakręć i zapasteryzuj. Po pasteryzacji odwróć je do góry dnem i zostaw tak na 10 minut. Po upływie tego czasu ogórki przenieś w chłodne i zacienione miejsce. Podlewane tym specyfikiem ogórki rosną jak szalone. Babcia zna najlepszy przepis na ogórki kiszone.

słoiki  z ogórkami konserwowymi.png
Canva / JMichl