Przez ten błąd ogórki konserwowe stają się miękkie i pomarszczone. Babcia uświadomiła mi, co robiłam źle
Od zawsze w moich ogórkach konserwowych pojawiał się pewien problem. Niektóre partie przetworów wychodziły mi nieapetycznie miękkie. Dodatkowo pomarszczona skórka warzyw wcale nie poprawiała sytuacji. Babcia zwróciła mi uwagę, że przyczyna tkwi w pasteryzacji.
Babciny sekret pysznych ogórków konserwowych
Najlepsze ogórki konserwowe zawsze robiła moja babcia. Ich smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. W dorosłym życiu postanowiłam pójść w jej ślady i odtworzyć recepturę we własnym domu. Okazało się jednak, że nie jest to takie proste.
Ogórki konserwowe z moich słoików pozostawiały wiele do życzenia. Babcia od razu wiedziała, jaki jest na to sposób. Warzywa miękną i marszczą się, jeśli poddamy jej zbyt długiej pasteryzacji. Nie powinna ona trwać dłużej, niż 5-10 minut.
Weź widelec i wbij go w polędwiczkę z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczkiSprawdzony przepis na ogórki konserwowe
Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 6 łyżek gorczycy
- 4 ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- koper z baldachami
Składniki na zalewę:
- 500 ml octu spirytusowego
- 2 l wody
- ok. ⅓ szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- liście laurowe
- ziele angielskie
Z tymi instrukcjami ogórki konserwowe zawsze wyjdą idealne
Przygotuj zalewę do ogórków konserwowych. W tym celu do garnka wlej 2 litry wody. Dodaj ok. 8 liści laurowych, kilkanaście ziaren ziela angielskiego oraz łyżeczkę pieprzu. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, dosyp do niej też sól i cukier, ponownie zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Po upływie tego czasu zdejmij zalewę z kuchenki. Dodaj do niej ocet i odstaw całość do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie przygotuj warzywa do ogórków konserwowych.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę podziel na 6 części. Ząbki czosnku przepołów, a chrzan drobno pokrój. Ogórki starannie umyj pod bieżącą wodą.
Przygotuj 6 słoików na ogórki konserwowe. Do każdego z nich rozdziel po równo dodatki. Następnie w naczyniach zacznij pionowo ustawiać ogórki gruntowe. Powinny być ułożone możliwie ciasno, jaśniejszym końcem ku górze.
Zawartość słoików zakryj przestudzoną zalewą. Naczynia szczelnie zakręć i zapasteryzuj. Po pasteryzacji odwróć je do góry dnem i zostaw tak na 10 minut. Po upływie tego czasu ogórki przenieś w chłodne i zacienione miejsce. Podlewane tym specyfikiem ogórki rosną jak szalone. Babcia zna najlepszy przepis na ogórki kiszone.