Smakosze.pl Przepisy Przy tej zupie zwykły żurek może się schować. Prawie wszyscy o niej dawno zapomnieli
YouTube/@Amatorwkuchni

Przy tej zupie zwykły żurek może się schować. Prawie wszyscy o niej dawno zapomnieli

28 lutego 2024

Zwykle na Wielkanoc podawałam żurek. Jednak teraz gotuję inną zupę, która należy do nieco zapomnianych potraw. Jest pełna smaku i pożywnych składników. Taka zupa w sam raz pasuje na Wielkanoc.

Zalewajka, czyli zupa niesłusznie zapomniana

Niedużo czasu zostało do Wielkiej Nocy. Z końcem marca usiądziemy do wielkanocnych stołów i będziemy smakować prawdziwych pyszności. Zwykle na Wielkanoc gotuje się żurek. Też tak robiłam przez lata, ale ostatnio to się zmieniło. Sięgnęłam po przepis na nieco zapomnianą zupę.

Teraz na święta gotuję zalewajkę. To tradycyjna zupa z ziemniakami z żurem z zakwasu chlebowego. Do garnka też trafia kiełbasa, boczek i pałki kurczaka. Smaku jest co niemiara, a zalewajka doskonale syci. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Amator w kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

zalewajka
YouTube/@Amatorwkuchni
Oszukana jajecznica to hit w moim domu. Nie zużywam do niej ani jednego jajka

Jak ugotować zalewajkę?

Składniki:

  • ½ litra żurku
  • kiełbasa
  • kość wędzona
  • 2 pałki kurczaka
  • kawałek boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie zalewajki zacznij od włożenia do garnka kości wędzonej i pałek kurczaka. Dodaj obrane ziemniaki, marchewki, seler, pietruszkę i cebulę . Dosyp przyprawy i pokrój boczek oraz cebulę.

Podsmaż te produkty na patelni i pokrój kiełbasę w dość duże kawałki. Włóż ją do garnka z pozostałymi składnikami i wyjmij z zupy kości i mięso. Wlej żurek, dopraw jeszcze ewentualnie do smaku. Gotuj do miękkości wszystkich składników. Zupę podawaj z pieczywem.

Zalewajkę polubią smakosze

Zalewajka jest zupą gęstą, pożywną i pełną smaku. To treściwa potrawa, która sprawi, że nie odejdziesz głodny od stołu . Jest też lekko kwaśna i tym smakiem przypomina tradycyjny żurek. Pełna warzyw i mięsa będzie idealną propozycją na Wielkanoc.

Warto wykorzystać ten przepis w swojej kuchni i ugotować zalewajkę. Ta nieco zapomniana zupa przypadnie do gustu wielbicielom żurku i swojskiej kuchni . Pełna smaku i aromatu będzie się cieszyć powodzeniem podczas świątecznych posiłków. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszną wiosenną sałatkę. Radziliśmy, jak zrobić ekspresowe ciasto w zaledwie 2 minuty.

zalewajka
YouTube/@Amatorwkuchni
Na Wielkanoc zawsze smażę takie kotlety, goście za nimi przepadają. Cały sekret tkwi w mięsie
Ile jajek można jeść dziennie? Wszyscy byliśmy w błędzie, każdy powinien to wiedzieć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy