Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Wielkanoc zawsze smażę takie kotlety, goście za nimi przepadają. Cały sekret tkwi w mięsie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.02.2024 16:19

Na Wielkanoc zawsze smażę takie kotlety, goście za nimi przepadają. Cały sekret tkwi w mięsie

kotlety z białej kiełbasy
Canva/Vladimir Kokorin

Kotlety mielone na Wielkanoc? Wielu smakoszy być może się zdziwi. Jednak ja robię to danie z produktu, który jednoznacznie kojarzy się z tymi świętami. Kotlety mielone w takim wydaniu zachwycają smakiem, a moi goście przepadają za tą potrawą.

Kotlety mielone z białej kiełbasy najlepsze na Wielkanoc

Biała kiełbasa najlepiej smakuje na Wielkanoc. Gości też na moim stole, jednak w nieco innej formie niż zazwyczaj. Z tego mięsa przyrządzam apetyczne kotlety mielone. To danie jest kulinarnym strzałem w 10. Moi goście zajadają się tą pyszną potrawą i zachwytów nad nią nie ma końca.

Kotlety z białej kiełbasy przyrządzam w prosty i błyskawiczny sposób. Zrób je na Wielkanoc i zaskocz tym smakiem domowników. Gwarantuję, że danie będzie się cieszyć dużym powodzeniem. Z dodatkiem ziemniaków, chrzanu czy buraczków, kotlety szybko znikną z talerzy. 

biała kiełbasa
Canva/hiphoto
Swoją sałatkę na Wielkanoc podam w takiej formie. Zwykła jarzynowa z salaterki nie ma do niej startu

Jak zrobić kotlety z białej kiełbasy?

Składniki:

  • 1 jajko
  • ½ kajzerki
  • 2 surowe białe kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • majeranek
  • czosnek granulowany

Przygotowanie dania zacznij od namoczenia bułki w ciepłej wodzie, a po chwili ją odciśnij. Wyciśnij mięso z białej kiełbasy i wymieszaj z odciśniętą bułką, jajkiem, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wyrabiaj masę i dosypuj partiami bułkę tartą.

Następnie masę dopraw solą i pieprzem. Podziel na 3 porcje i formuj z nich kotlety. Obtocz każdy w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Powinny mieć rumiany kolor z dwóch stron. Teraz wlej trochę wody i duś kotlety pod przykryciem aż do odparowania płynu.

Rumiane kotlety z białej kiełbasy kuszą smakiem

Kotlety z białej kiełbasy mają chrupiącą skórkę, a w środku są mięciutkie i soczyste. Smakują i apetycznie pachną. To danie jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej białej kiełbasy. W takim wydaniu jest ona pyszna i warto w taki sposób podać ją na Wielkanoc.

Zaletą kotletów z białej kiełbasy jest też to, że są bardzo proste w przygotowaniu. Zrobisz je szybko i równie błyskawicznie będą znikać z talerzy. To zasługa ich wyrazistego smaku, który skusi każdego smakosza. Pisaliśmy o tym, ile jajek można jeść dziennie. Polecaliśmy też ekspresowy przepis na znakomite ciasto. 

kotlety
Canva/graletta