Smakosze.pl Przepisy Pyszne pierogi z rabarbarem. Wspaniała propozycja na wiosenny obiad
canva/Tanya145

Pyszne pierogi z rabarbarem. Wspaniała propozycja na wiosenny obiad

13 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was wspaniałą propozycję na wiosenny obiad. Są nią pyszne i orzeźwiające pierogi z rabarbarem. Przygotujcie je raz, a zachwycicie się ich smakiem i szybko wrócicie do tego przepisu. Zróbcie je jak najszybciej, bo teraz rabarbar jest najsmaczniejszy.

Pierogi z owocami niektórzy widzieliby raczej na podwieczorek, ale wiele osób o tej porze roku ma ochotę na lekki obiad. Najlepiej bez dodatku mięsa, za to z wykorzystaniem wiosennych przysmaków.

Jednym z takich wiosennych rarytasów jest rabarbar. Zwykle gotujemy z jego dodatkiem kompot lub pieczemy ciasta, jednak bardzo dobrze nadaje się też na pierogi. Jeśli chcecie nieco złagodzić smak rabarbaru i sprawić, by farsz miał intensywniejszy, czerwony kolor, połączcie go z truskawkami.

Przepis na pierogi z rabarbarem

Składniki:

  • ok. 30 dag rabarbaru

  • 2 łyżki masła

  • 1-2 łyżki miodu

  • ok. 30 dag mąki

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki gorącej wody

  • sól

Przygotowanie pierogów

Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na małe kawałki. Na patelni rozpuść łyżkę masła, wsyp rabarbar, przesmaż go, mieszając. Dodaj miód do smaku, jeszcze chwilę podduś. Przestudź.

Pozostałe masło rozpuść, przestudź. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj do niej masło, jajko i dużą szczyptę soli. Dolewaj stopniowo wodę i mieszaj składniki, aż wstępnie się połączą.

Potem zagnieć ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, pozostaw na 15 minut.

Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrój z niego krążki.

Krążki ciasta nadziewaj przygotowanym farszem, dokładnie zlep brzegi. W garnku zagotuj duża ilość wody, posól ją. Wrzuć pierogi i gotuj je 2-3 minuty, licząc od momentu ich na powierzchnię wody.

Pierogi wyjmij łyżką cedzakową, podawaj np. ze śmietaną i miodem albo polane stopionym masłem.

Po inne przepisy na pyszne pierogi zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. recepturę na pierogi nadziewane szczawiem , a także na pierogi z kaszą gryczaną .

rabarbar
rabarbar

Źródło zdjęcia: canva/CCat82

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzdrowokolorowo

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy