Smakosze.pl Porady Robisz tak z makaronem po ugotowaniu? To poważny błąd, przez niego będzie do niczego
Fot. Canva/pixelshot

Robisz tak z makaronem po ugotowaniu? To poważny błąd, przez niego będzie do niczego

16 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sprawdź, czy na pewno dobrze gotujesz makaron. Jeden błąd jest bardzo popularny i może zepsuć całe danie. Poznaj zasady gotowania makaronu i ciesz się jego smakiem. Są banalnie proste i warto o nich pamiętać.

Makaron jest dobry na wszystko

Nie znam osoby, która nie lubi makaronu. Z nim zawsze wychodzą znakomite dania. W dodatku jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników . Wykorzystasz go nie tylko jako podstawę dań głównych, ale też świetnie sprawi się w zupach, a nawet w sałatkach.

Aby smakował wszystkim i pasował do wspomnianych dań, musi być odpowiednio ugotowany. Wydawałoby się, że makaronu nie da się zepsuć. Należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Za chwilę pokażę ci, na co zwrócić uwagę.

makarony .jpg
Fot. Canva/Langan
Zawijam mięso w boczek i zapiekam. To najlepsze roladki na niedzielny obiad

Nigdy tego nie rób

Bardzo częstą praktyką jest, przelewanie makaronu wodą zaraz po ugotowaniu . To błąd, który sprawia, że makaron straci swój wyjątkowy smak. Już ci tłumaczę dlaczego.

Makarony zawierają skrobię. To właśnie dzięki niej makaron jest bardziej kremowy i łatwiej sos oblepia jego powierzchnię. Makaron można wypłukać po ugotowaniu tylko wtedy, kiedy ma być składnikiem sałatki. W takiej sytuacji zawartość skrobi jest zbędna.

Nie zapomnij o tym

Wielu z nas twierdzi, że do gotującej się wody na makaron należy dodać odrobinę oleju . Taki zabieg ma zapobiec sklejeniu się makaronu. Rzeczywistość jest jednak zupełnie inna. Olej w wodzie jest zbędny. Kiedyś się tak robiło ze względu na niską jakość makaronu, a nawet i to nie jest w pełni zapobiec sklejeniu się makaronu.

Pamiętaj także o odpowiedniej ilości wody i wielkości garnka. Przyjmuję się, że na każde 100 gram makaronu, potrzeba 1 litra wody . Ilość makaronu wskaże ci także jakiej wielkości powinno być naczynie do gotowania.

Nie zapomnij również o soli. Pierwsza zasada dotycząca soli jest taka, że musi się ona znaleźć w garnku przed makaronem. Druga mówi o tym, aby zadbać o idealne proporcje. Przesolony makaron smakuje okropnie, dlatego na każde 100 gram makaronu wsyp od 7 do 10 gramów soli . Zastosuj powyższe zasady, a makaron z każdym gotowaniem będzie wyśmienity. Sprawdź,

gotowanie makraonu .jpg
Fot. Canva/Tonkovic
Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na szynkę. Zrobię taką samą na świąteczny obiad
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Nie ma szans, że coś nie wyjdzie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy