Smakosze.pl Przepisy Rodzina bez przerwy prosi mnie o ten sernik. Na szczęście robię go błyskawicznie, zawsze się udaje
Fot. YouTube/KuchniaMarioli

Rodzina bez przerwy prosi mnie o ten sernik. Na szczęście robię go błyskawicznie, zawsze się udaje

7 lipca 2024

Jeśli marzy ci się pyszne ciasto, zrób je według tego przepisu. Dzięki niemu przygotowuję szybki sernik na herbatnikach. Jego zaletą jest puszystość, i doskonały smak, a do tego zawsze wychodzi. Spróbuj koniecznie.

Szybki sernik na herbatnikach zawsze się udaje

Ciasto jest zawsze pyszną propozycją na deser. Jednak zdarza się, że nie każdy wypiek wychodzi . Czasem ciasto opada i nie jest takie, jakiego byśmy chcieli. Dlatego często korzystam z przepisu , który gwarantuje pyszne i puszyste ciasto .

Ciasto pięknie wyrasta, jest lekkie jak chmurka i dosłownie rozpływa się w ustach. Polane czekoladą i z płatkami migdałowymi jest doskonałą propozycją na letni deser. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marioli. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

szybki sernik na herbatnikach
Fot. YouTube/KuchniaMarioli
Szynka z piekarnika to specjalność mojej mamy. Wszyscy czekamy na ten obiad co niedzielę

Jak zrobić szybki sernik na herbatnikach?

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 opakowanie herbatników
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 ½ szklanki mleka w proszku
  • 100 g czekolady
  • płatki migdałowe

Przygotowanie ciasta zacznij ubicia białek na puszystą pianę. Odstaw ją i utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj do nich miękkie masło i dalej ucieraj . Dołóż też ser z wiaderka, a podczas mieszania dodaj mleko.

Do masy wsyp mleko w proszku i budynie waniliowe. Składniki ubijaj i dołóż pianę z białek. Delikatnie wymieszaj . Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż herbatnikami i powoli wlej masę. Jest ona dość płynna. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.

Sernik puszysty i delikatny

Gdyby sernik zaczął się przypiekać, to możesz zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni . Gdy sernik będzie już gotowy, studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez godzinę. Potem polej ciasto polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w mleku.

Sernik z polewą posyp płatkami migdałowymi. Ten szybki sernik na herbatnikach ma pyszny mleczny smak, jest delikatny i bardzo puszysty. Pisaliśmy o pysznym sposobie na placki ziemniaczane. Podawaliśmy też przepis na smaczne kotlety z cukinii.

szybki sernik na herbatnikach
Fot. YouTube/KuchniaMarioli

Źródło: YouTube/KuchniaMarioli

Zdjęcia: screen YouTube/KuchniaMarioli

Pokrój jabłka, włóż do foremki i zalej ciastem. Taki deser robię w każdy weekend
Weź ciasto francuskie i owiń je wokół łyżek. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy