Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio dodałam to do placów ziemniaczanych. Wyszły 100 razy lepiej, każdy powinien spróbować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.07.2024 19:23

Ostatnio dodałam to do placów ziemniaczanych. Wyszły 100 razy lepiej, każdy powinien spróbować

placki ziemniaczane
Fot. Canva

Jeśli lubisz placki ziemniaczane, ale chcesz podkręcić ich smak, postaw na ten składnik. Z nim placki ziemniaczane smakują, że palce lizać. Polecam każdemu ten sposób na to znakomite i proste danie. Wyjdzie jeszcze lepsze niż zwykle.

Tajemnica smaku placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane są daniem, które lubi wielu z nas. Również ja czasem je robiłam. Wychodziły dobrze, ale czegoś im brakowało. Wszystko zmienił jeden przepis, który wykorzystałam w kuchni. 

Dzięki niemu placki ziemniaczane są pyszne jak nigdy dotąd. Tajemnicą ich smaku jest dodatek wędzonego boczku. Wychodzą pysznie i pachną apetycznie. Dlatego każdemu polecam ten przepis na placki ziemniaczane z boczkiem. 

boczek
Fot. Canva/oceane2508
Zetrzyj cukinię na tarce i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Jak zrobić placki ziemniaczane z boczkiem?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od obrania ziemniaków i ich starcia. Zetrzyj też cebulę i czosnek. Do składników wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem. Pokrój też boczek i dodaj do pozostałych składników.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj porcje masy. Placki ziemniaczane smaż z dwóch  stron na złoty kolor. Od razu podawaj na gorąco. 

Placki ziemniaczane z pożywnym dodatkiem

Placki ziemniaczane z boczkiem wychodzą bardzo smaczne i pożywne. To danie zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów. Takie placki możesz podać z odrobiną kwaśnej śmietany, sosem grzybowym lub ulubioną surówką. 

Boczek znakomicie podkręca smak tego lubianego dania. Warto skorzystać z tego przepisu i zrobić placki w zupełnie nowej wersji. Wychodzą, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jakiego mięsa mielonego nie powinniśmy kupować. Podawaliśmy przepis na naleśniki na babcinym rarytasie. 

placki ziemniaczane
Fot. Canva/Azurita