Rozgnieć jajka i pokrój śledzie. Sałatka Strzelczyka bije na głowę jarzynową
Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Wszystko za sprawą genialnej sałatki śledziowej. Banalny przepis, proste wykonanie i łatwo dostępne składniki stanowią zaledwie początek jej zalet. Spróbujcie jej, a zrozumiecie w pełni fenomen tej potrawy.
Pomysłowa sałatka śledziowa Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału na YouTube, nazywa tę potrawę sałatką 4x4. Każdego ze składników używamy w niej bowiem w ilości 4 sztuk. Dzięki temu proporcje są bardzo proste do zapamiętania. Tego przepisu nie trzeba nawet zapisywać.
Sałatka śledziowa Strzelczyka będzie w sam raz na świąteczny stół. Może zagrozić nawet kultowej jarzynowej. Bliscy z przyjemnością spróbują smakowitej odmiany. Do tej receptury będziecie wracać częściej.
Przepis na najlepszą sałatkę śledziową prosto od Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 4 jajka
- 4 małe cebulki
- 4 ogórki konserwowe lub kiszone
- 4 niewielkie ziemniaki
- 4 namoczone płaty śledziowe
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- świeżo roztarty pieprz
- pęczek koperku
Prosta i pyszna sałatka śledziowa Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Ziemniaki do sałatki śledziowej wyszoruj i ugotuj w mundurkach . Po ugotowaniu odstaw je do ostudzenia. Następnie warzywa obierz ze skórki .
Jajka ugotuj na półmiękko . Obierz je, włóż do miski, w której będziesz mieszać sałatkę i rozgnieć za pomocą widelca . Dodaj do nich też obrane i posiekane cebulki .
Ogórki konserwowe pokrój w kostkę . Dołóż je do pozostałych składników sałatki śledziowej Tomasza Strzelczyka. W dalszej kolejności na podobne kawałki pokrój również ugotowane ziemniaki i namoczone zawczasu śledzie . Wszystko dodaj do miski.
Do składników sałatki śledziowej dołóż 4 łyżki majonezu . Przypraw całość musztardą, solą i świeżo roztartym pieprzem . Na koniec posiekaj i dodaj do miski niewielki pęczek koperku . Sałatkę starannie wymieszaj.
Gotową sałatkę śledziową Tomasza Strzelczyka przełóż na półmisek . Udekoruj ją ulubionymi kiełkami. Tak przygotowaną potrawę możesz podawać od razu po przyrządzeniu . Przez zaserwowaniem warto schłodzić schłodzić ją przez chwilę w lodówce . Namaczanie śledzi nie ma przed nami tajemnic . Siostra Anastazja dobrze wie, jak skomponować najlepszą sałatkę .
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA