Smakosze.pl

canva/Aneta_Gu

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Wystarczy 1 prosta czynność

5 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Śledzie przed przygotowaniem muszą zostać odsolone. Doskonałym sposobem na pozbycie się nadmiaru konserwującej ich przyprawy jest moczenie. Powinno być kilkuetapowe. Wyjaśniamy jak przeprowadzić je prawidłowo.
 

Jak dobrze odsolić śledzie?

W przyrządzaniu dań ze śledzi niezbędna jest cierpliwość. Rybę przed pokrojenie im dodaniem np. do sałatki trzeba pozbawić nadmiaru soli. Przyprawa została użyta do przedłużenia ich świeżości.

Pierwszym etapem jest opłukanie wyjętych z zalewy filetów. W takiej postaci zanurza się je w dużej misce wypełnionej zimną wodą i pozostawia na około 30 minut. Po tym czasie należy zmienić wodę. Te dwie czynności powtarza się, aż w śledziach pozostanie odpowiadająca nam ilość soli.

tani i dobry chleb z Biedronki

Zbadali skład jednego z najtańszych chlebów z Biedronki. Wnioski wbijają w fotel

CZYTAJ DALEJ

W czym najlepiej moczyć śledzie?

Woda jest najprostszym, a zarazem najtańszym płynem, który można zastosować do odsolenia ryby. Niektórzy jednak stawiają na mleko. Nabiał pozwala usunąć sól szybciej, a mięso staje się bardziej delikatne. Niestety nie będzie to korzystne rozwiązanie dla osób, które wykluczają produkty mleczne ze względu na alergię czy nietolerancję laktozy.

Słony smak śledzi uwolni się sprawniej także, jeśli do porcji wody dodamy trochę soku z cytryny lub octu. Jeśli filet jest już bliski ideału, można go też skropić odrobiną wybranego kwaśnego płynu.

Jak podawać odsolone śledzie?

Najprościej będzie pokroić je i zaserwować z dobrą marynowaną cebulką oraz pieczywem. Można też pokusić się o przyrządzenie ich w marynacie z różnymi dodatkami. Taka odsłona świetnie smakuje np. z gotowanymi ziemniakami.

Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na pyszne śledzie w śmietanie . Być może spodobają wam się tez takie nieco bardziej słodkie, czyli po sułtańsku . Polecamy je zwłaszcza amatorom rodzynek.

Śledzie należy moczyć.png
canva/artist-unlimited
wątróbka w śmietanowym sosie

Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta

CZYTAJ DALEJ
rosół z dodatkiem sosu sojowego

Wlej do rosołu zamiast maggi. Nada mu aromatu, a będzie o wiele zdrowszy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >