Smakosze.pl

canva/Aneta_Gu

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Wystarczy 1 prosta czynność

5 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Śledzie przed przygotowaniem muszą zostać odsolone. Doskonałym sposobem na pozbycie się nadmiaru konserwującej ich przyprawy jest moczenie. Powinno być kilkuetapowe. Wyjaśniamy jak przeprowadzić je prawidłowo.
 

Jak dobrze odsolić śledzie?

W przyrządzaniu dań ze śledzi niezbędna jest cierpliwość. Rybę przed pokrojenie im dodaniem np. do sałatki trzeba pozbawić nadmiaru soli. Przyprawa została użyta do przedłużenia ich świeżości.

Pierwszym etapem jest opłukanie wyjętych z zalewy filetów. W takiej postaci zanurza się je w dużej misce wypełnionej zimną wodą i pozostawia na około 30 minut. Po tym czasie należy zmienić wodę. Te dwie czynności powtarza się, aż w śledziach pozostanie odpowiadająca nam ilość soli.

tani i dobry chleb z Biedronki

Zbadali skład jednego z najtańszych chlebów z Biedronki. Wnioski wbijają w fotel

CZYTAJ DALEJ

W czym najlepiej moczyć śledzie?

Woda jest najprostszym, a zarazem najtańszym płynem, który można zastosować do odsolenia ryby. Niektórzy jednak stawiają na mleko. Nabiał pozwala usunąć sól szybciej, a mięso staje się bardziej delikatne. Niestety nie będzie to korzystne rozwiązanie dla osób, które wykluczają produkty mleczne ze względu na alergię czy nietolerancję laktozy.

Słony smak śledzi uwolni się sprawniej także, jeśli do porcji wody dodamy trochę soku z cytryny lub octu. Jeśli filet jest już bliski ideału, można go też skropić odrobiną wybranego kwaśnego płynu.

Jak podawać odsolone śledzie?

Najprościej będzie pokroić je i zaserwować z dobrą marynowaną cebulką oraz pieczywem. Można też pokusić się o przyrządzenie ich w marynacie z różnymi dodatkami. Taka odsłona świetnie smakuje np. z gotowanymi ziemniakami.

Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na pyszne śledzie w śmietanie . Być może spodobają wam się tez takie nieco bardziej słodkie, czyli po sułtańsku . Polecamy je zwłaszcza amatorom rodzynek.

Śledzie należy moczyć.png
canva/artist-unlimited
wątróbka w śmietanowym sosie

Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta

CZYTAJ DALEJ
rosół z dodatkiem sosu sojowego

Wlej do rosołu zamiast maggi. Nada mu aromatu, a będzie o wiele zdrowszy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >