Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka pasta z makreli. 1 składnik doskonale podkręci jej smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.03.2023 22:52

Szybka pasta z makreli. 1 składnik doskonale podkręci jej smak

pasta z makreli z ogórkiem kiszonym
screen z filmu pochodzi z kanału Smaczne-Przepisy.TV na YouTube

Z makreli wędzonej i ogórków kiszonych przygotujesz szybką pastę kanapkową. Dodaj również jajka ugotowane na twardo i szczypiorek, a pasta wyjdzie przepyszna. Będzie idealnym dodatkiem do pieczywa.

Pasta z makreli wędzonej. Idealna na śniadanie, podwieczorek i kolację

Pasta z makreli jest świetnym pomysłem na szybki i pożywny posiłek dla całej rodziny. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, które doda energii na wiele godzin, podwieczorek lub kolację. Makrela wędzona jest bardzo zdrową rybą i powinniśmy jadać ją zdecydowanie częściej.

Do przygotowania pasty z makreli wykorzystamy również ugotowane jajka i szczypiorek. W paście nie może zabraknąć także kiszonych ogórków, które doskonale podkręcają smak.

Pasta z makreli będzie jeszcze lepsza, kiedy doprawimy ją majonezem, jogurtem i musztardą. Gotową pastę podajemy z kromką świeże, ulubionego chleba lub bułką. Wszyscy zjedzą ją ze smakiem.

Surówka lepsza niż z restauracji. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem

Przepis na pastę kanapkową z makreli i ogórków kiszonych

Składniki:

  • makrela wędzona
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Jak zrobić pastę z makreli? Będzie gotowa w kilka minunt

Z makreli usuń skórę i ości. Mięso umieść w misce, rozgnieć widelcem. Jajka obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do ryby. Dodaj też musztardę, majonez i jogurt i dokładnie wymieszaj.

Do pasty dodaj pokrojone drobno ogórki kiszone oraz posiekany szczypiorek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.

Do pieczywa doskonale sprawdzi się także pasta jajeczna oraz pasta z twarogu i ogórków kiszonych. Koniecznie musisz ich spróbować.

pasta z makreli.jpg
canva/annabobrowska