Smakosze.pl

screen z filmu pochodzi z kanału Czas Smakosza na YouTube

Bez konserwantów i wędzenia. Ta domowa szynka jest prawdziwym hitem

16 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zapomnij o kupowaniu szynki. Naturalną, bez konserwantów i wędzenia zrobisz bez większego wysiłku. Wystarczy gotować ją 20 minut w pysznej zalewie. Ta wędlina będzie wielkim hitem nie tylko na wielkanocnym stole. 

Gotowana szynka na zimno i na ciepło do obiadu

Gotowana szynka wieprzowa jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa. Jest wyraźna w smaku i bardzo soczysta. Podaj ją z chrzanem, suszoną żurawiną lub konfiturą z czerwonej cebuli, a zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Szynkę możesz podać również na ciepło. Zrób do niej np. puree ziemniaczane i sos chrzanowy. Taka propozycja podania zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie domowej szynki jest bardzo proste. Wystarczy, że dwukrotnie zagotujesz mięso z przyprawami i odstawisz do ostygnięcia.

Szynka będzie gotowa na następny dzień. Po gotowaniu mięso musi moczyć się w zalewie przez całą noc. Wtedy nabierze smaku. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Czas Smakosza na YouTube.

Cukiernia Magdy Gessler znów otwarta

Zacznie się dziś po południu. Gessler zaprasza wszystkich na ekskluzywne otwarcie

CZYTAJ DALEJ

Szynka wieprzowa gotowana

Składniki:
  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • cebula czerwona
  • 5 łyżek soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • kilka ziaren jałowca 
  • kilka liści laurowych
  • suszony rozmaryn
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki suszonej kolendry

 

Jak zrobić domową szynkę? Nie ma łatwiejszego przepisu

Do garnka wlej ok. 2,5 l wody. Dodaj wszystkie przyprawy, zioła, majonez, cebulę i ząbki czosnku. Całość gotuj przez około 3 minuty od momentu wrzenia i ostudź. Do zimnej zalewy włóż surowe mięso i gotuj je 10 minut od momentu wrzenia. 

Następnie przykryj pokrywką i odstaw na całą noc w suche, chłodne miejsce. Następnego dnia całość ponownie gotuj 10 minut od momentu wrzenia. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Szynkę wyjmij z garnka, osusz i podaj.

Przygotuj również pieczeń z kurczaka gyros oraz pieczony schab . Domowe mięsa nie mają sobie równych.

Źródło: Czas Smakosza/YouTube

szynka.jpg
canva/grafvision

 

 

Cukiernia Magdy Gessler znów otwarta

Zacznie się dziś po południu. Gessler zaprasza wszystkich na ekskluzywne otwarcie

CZYTAJ DALEJ
Biedronka z cenami z 2021 roku

Ceny jak z 2021 roku. Biedronka ruszyła z pełną parą, to się nazywa okazja

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >