Bez konserwantów i wędzenia. Ta domowa szynka jest prawdziwym hitem
Zapomnij o kupowaniu szynki. Naturalną, bez konserwantów i wędzenia zrobisz bez większego wysiłku. Wystarczy gotować ją 20 minut w pysznej zalewie. Ta wędlina będzie wielkim hitem nie tylko na wielkanocnym stole.
Gotowana szynka na zimno i na ciepło do obiadu
Gotowana szynka wieprzowa jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa. Jest wyraźna w smaku i bardzo soczysta. Podaj ją z chrzanem, suszoną żurawiną lub konfiturą z czerwonej cebuli, a zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Szynkę możesz podać również na ciepło. Zrób do niej np. puree ziemniaczane i sos chrzanowy. Taka propozycja podania zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie domowej szynki jest bardzo proste. Wystarczy, że dwukrotnie zagotujesz mięso z przyprawami i odstawisz do ostygnięcia.
Szynka będzie gotowa na następny dzień. Po gotowaniu mięso musi moczyć się w zalewie przez całą noc. Wtedy nabierze smaku. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Czas Smakosza na YouTube.
Zacznie się dziś po południu. Gessler zaprasza wszystkich na ekskluzywne otwarcieSzynka wieprzowa gotowana
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej
- 6 ząbków czosnku
- cebula czerwona
- 5 łyżek soli
- łyżka cukru
- łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżki majonezu
- kilka ziaren jałowca
- kilka liści laurowych
- suszony rozmaryn
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki suszonej kolendry
Jak zrobić domową szynkę? Nie ma łatwiejszego przepisu
Do garnka wlej ok. 2,5 l wody. Dodaj wszystkie przyprawy, zioła, majonez, cebulę i ząbki czosnku. Całość gotuj przez około 3 minuty od momentu wrzenia i ostudź. Do zimnej zalewy włóż surowe mięso i gotuj je 10 minut od momentu wrzenia.
Następnie przykryj pokrywką i odstaw na całą noc w suche, chłodne miejsce. Następnego dnia całość ponownie gotuj 10 minut od momentu wrzenia. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Szynkę wyjmij z garnka, osusz i podaj.
Przygotuj również pieczeń z kurczaka gyros oraz pieczony schab. Domowe mięsa nie mają sobie równych.
Źródło: Czas Smakosza/YouTube