Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez konserwantów i wędzenia. Ta domowa szynka jest prawdziwym hitem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.03.2023 22:18

Bez konserwantów i wędzenia. Ta domowa szynka jest prawdziwym hitem

Gotowana szynka
screen z filmu pochodzi z kanału Czas Smakosza na YouTube

Zapomnij o kupowaniu szynki. Naturalną, bez konserwantów i wędzenia zrobisz bez większego wysiłku. Wystarczy gotować ją 20 minut w pysznej zalewie. Ta wędlina będzie wielkim hitem nie tylko na wielkanocnym stole. 

Gotowana szynka na zimno i na ciepło do obiadu

Gotowana szynka wieprzowa jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa. Jest wyraźna w smaku i bardzo soczysta. Podaj ją z chrzanem, suszoną żurawiną lub konfiturą z czerwonej cebuli, a zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Szynkę możesz podać również na ciepło. Zrób do niej np. puree ziemniaczane i sos chrzanowy. Taka propozycja podania zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie domowej szynki jest bardzo proste. Wystarczy, że dwukrotnie zagotujesz mięso z przyprawami i odstawisz do ostygnięcia.

Szynka będzie gotowa na następny dzień. Po gotowaniu mięso musi moczyć się w zalewie przez całą noc. Wtedy nabierze smaku. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Czas Smakosza na YouTube.

Zacznie się dziś po południu. Gessler zaprasza wszystkich na ekskluzywne otwarcie

Szynka wieprzowa gotowana

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • cebula czerwona
  • 5 łyżek soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • kilka ziaren jałowca 
  • kilka liści laurowych
  • suszony rozmaryn
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki suszonej kolendry

 

Jak zrobić domową szynkę? Nie ma łatwiejszego przepisu

Do garnka wlej ok. 2,5 l wody. Dodaj wszystkie przyprawy, zioła, majonez, cebulę i ząbki czosnku. Całość gotuj przez około 3 minuty od momentu wrzenia i ostudź. Do zimnej zalewy włóż surowe mięso i gotuj je 10 minut od momentu wrzenia. 

Następnie przykryj pokrywką i odstaw na całą noc w suche, chłodne miejsce. Następnego dnia całość ponownie gotuj 10 minut od momentu wrzenia. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Szynkę wyjmij z garnka, osusz i podaj.

Przygotuj również pieczeń z kurczaka gyros oraz pieczony schab. Domowe mięsa nie mają sobie równych.

Źródło: Czas Smakosza/YouTube

szynka.jpg
canva/grafvision