Rozpływająca się w ustach napoleonka bez pieczenia. Zrobisz ją w kilka chwil
Napoleonka bez pieczenia jest pyszną odsłoną dobrze znanego deseru, która idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy nie mamy piekarnika albo czasu, by angażować się w przyrządzanie smakołyku z ciasta francuskiego. Będzie równie smaczny, co tradycyjny. Sprawdźcie koniecznie.
Napoleonka bez pieczenia jest kolejnym — po smakowitych propozycjach inspirowanych znanymi słodyczami takich jak deser 3Bit czy pyszne Raffaello — deserem, którego przygotowanie nie będzie wymagało ogromnego doświadczenia kulinarnego. Wypełniony budyniem rarytas skradnie niejedno serce. Spróbujecie?
Przepis na smakowitą napoleonkę bez pieczenia
Do zrobienia ciasta przyda się forma o wymiarach 24 cm x 28 cm. Składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem przygotowania deseru.
Składniki:
-
200 g masła
-
1 litr mleka
-
170 g drobnego cukru
-
2 opakowania budyniu bez cukru (łącznie 80 g proszku)
-
80 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
-
4 żółtka z dużych jaj
-
2 opakowania cukru wanilinowego (łącznie 32 g)
-
160 g herbatników
Przygotowanie:
W misce umieszczamy pół litra mleka. Wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę. Dodajemy również proszek budyniowy. Składniki dokładnie ze sobą łączymy , najlepiej przy użyciu miksera. Miskę z masą odstawiamy na bok.
W średniej wielkości garnku umieszczamy pozostałe mleko i podgrzewamy je wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz rozdrobnionym w kostkę masłem. Gdy cukier się rozpuści, a masło roztopi, mieszankę doprowadzamy do wrzenia, lecz nie dopuszczamy, by się kotłował — ma jedynie lekko mrugać.
Przygotowany wcześniej miks mąki, żółtek, mleka i budyniu ponownie mieszamy, a następnie powoli wlewamy go do garnka ze słodkim mlekiem z masłem. Cały czas miksujemy składniki, najlepiej mikserem na niewielkich obrotach (by masa nie chlapała).
Gdy dolejemy cały płyn, kontynuujemy mieszanie przy pomocy drewnianej łyżki. Budyń będzie powoli gęstniał. Gotowanie go powinno zająć około dwóch minut. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia i układamy na umieszczonej w formie warstwie ciastek.
Wyrównujemy masę, a i układamy kolejną porcję herbatników. Dociążamy je czystą deską do krojenia, by się nie odkształciły. Deser studzimy, a następnie przenosimy go do lodówki. Powinien spędzić w chłodzie minimum 4 godziny, a najlepiej cała noc. Gotową napoleonkę bez pieczenia posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Zolga_F
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego do zupy pomidorowej warto dodać majonez? Efekt jest wyjątkowy
-
Ekspresowa pizza z patelni bez drożdży. Sekretem są 2 łyżeczki ważnego składnika
Źródło: aniagotuje