Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Szukacie pomysłu na tani i banalnie prosty obiad wielkanocny? Przygotujcie rozpływającą się w ustach roladę z boczku. Jak ją zrobić? Wystarczy ponacinać mięso i natrzeć mieszanką aromatycznych przypraw. Boczek będzie na tyle pyszny, że błyskawicznie zniknie z talerzy.
Boczek nieczęsto pojawia się na świątecznych stołach, bo wiele osób nie uważa go za szlachetne mięso. Jest to z pewnością związane z tym, że zawiera dużo tłuszczu. Jednak trzeba pamiętać o tym, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i mało jakie mięso będzie smakować tak dobrze, jak boczek. Zwłaszcza jeśli przed pieczeniem natrze się go intensywnymi przyprawami.
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku
Składniki:
-
1 kg chudego, surowego boczku
-
przyprawa do wieprzowiny
-
1 łyżka musztardy
-
majeranek
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki oleju
-
sól, pieprz
Przygotowanie rolady
Boczek opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Przekrój go wzdłuż, nie docinając do końca, tak by powstał większy, ale cieńszy płat mięsa.
Mięso natrzyj przyprawą do wieprzowiny, a także solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z 2 łyżeczkami majeranku, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i olejem.
Powstałą mieszanką posmaruj jedną stronę mięsa. Potem zwiń mięso w roladę, tak, by przyprawy znalazły się w środku. Obwiąż całość kuchenną nicią.
Roladę obsmaż na oleju, a potem oprósz majerankiem i zawiń w kawałek folii aluminiowej. Piecz ją ok. 45 minut w 180 st. C.
Wskazówka:
Do rolady z boczku doskonałymi dodatkami będzie chrzan lub ćwikła, a także gotowane lub pieczone ziemniaki.
Po więcej pomysłów na to, jak przygotować boczek zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam np. przepis na gotowany boczek od Tomasza Strzelczyka , a także na pieczony boczek z chrupiącą skórką .
Źródło zdjęcia: canva/akarlas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
-
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
-
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: przepisy