Smakosze.pl Przepisy Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
canva/arfo

Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad

8 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie pomysłu na tani i banalnie prosty obiad wielkanocny? Przygotujcie rozpływającą się w ustach roladę z boczku. Jak ją zrobić? Wystarczy ponacinać mięso i natrzeć mieszanką aromatycznych przypraw. Boczek będzie na tyle pyszny, że błyskawicznie zniknie z talerzy.

Boczek nieczęsto pojawia się na świątecznych stołach, bo wiele osób nie uważa go za szlachetne mięso. Jest to z pewnością związane z tym, że zawiera dużo tłuszczu. Jednak trzeba pamiętać o tym, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i mało jakie mięso będzie smakować tak dobrze, jak boczek. Zwłaszcza jeśli przed pieczeniem natrze się go intensywnymi przyprawami.

Rozpływająca się w ustach rolada z boczku

Składniki:

  • 1 kg chudego, surowego boczku

  • przyprawa do wieprzowiny

  • 1 łyżka musztardy

  • majeranek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie rolady

Boczek opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Przekrój go wzdłuż, nie docinając do końca, tak by powstał większy, ale cieńszy płat mięsa.

Mięso natrzyj przyprawą do wieprzowiny, a także solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z 2 łyżeczkami majeranku, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i olejem.

Powstałą mieszanką posmaruj jedną stronę mięsa. Potem zwiń mięso w roladę, tak, by przyprawy znalazły się w środku. Obwiąż całość kuchenną nicią.

Roladę obsmaż na oleju, a potem oprósz majerankiem i zawiń w kawałek folii aluminiowej. Piecz ją ok. 45 minut w 180 st. C.

Wskazówka:

Do rolady z boczku doskonałymi dodatkami będzie chrzan lub ćwikła, a także gotowane lub pieczone ziemniaki.

Po więcej pomysłów na to, jak przygotować boczek zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam np. przepis na gotowany boczek od Tomasza Strzelczyka , a także na pieczony boczek z chrupiącą skórką .

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/akarlas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy