Smakosze.pl Przepisy Rozsmaruj mięso mielone na cieście i zawiń w rulon. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej
Fot. Anna Zyśk

Rozsmaruj mięso mielone na cieście i zawiń w rulon. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej

13 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Wyjątkowy przepis, który z pewnością będziesz powtarzać. Poznaj sposób na pyszny obiad blogerki kulinarnej Anny Zyśk. To mięso mielone w cieście musisz spróbować. Wygląda cudownie i jest proste w przygotowaniu.

Obiad inny niż wszystkie

Masz dosyć tradycyjnych kotletów? To zdecydowanie najpopularniejsza forma przyrządzania mielonego mięsa. Ten przepis od Anny Zyśk wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżości .

Przepis na mięso mielone w cieście nie jest skomplikowany. Będzie idealną propozycją na obiad, a także przystawkę. Do przygotowania potrawy możesz wybrać ulubione mięso mielone . Gwarantujemy, że cała rodzina zje danie ze smakiem, a Ty będziesz przyrządzać je znacznie częściej.

Biorę uwielbiane podroby i kuchenny tłuczek. Ten sposób na tani obiad zasługuje na medal

Ruloniki z mięsa mielonego od Anna Zyśk

Przepisy vlogerki kulinarnej są proste i przepyszne. Wskazówki, które dotyczą przyrządzania dań i deserów Ani Zyśk publikuje na Instagramie jedz.pysznie . Do przygotowania mięsa mielonego w cieście, będą potrzebne:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • 20 ml oleju

Składniki na nadzienie:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Składniki na sos:

  • 5 ml oleju
  • 70 g marchewki
  • 60 g cebuli
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml wody
  • Sól i pieprz

Jak zrobić mięso mielone w cieście?

Krok 1. W misce połącz ze sobą mąkę, jajko, olej i wodę. Całość zagnieć i odstaw pod przykryciem na 10 min.

przygotowywanie ciasta.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Do wybranego mięsa mielonego dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

doprawianie mięsa mielonego.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Ciasto rozwałkuj, a następnie rozsmaruj na nim mięso mielone. Pokrój w nieduże ruloniki.

rulon z ciasta.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Na tarce zetrzyj marchewkę, a cebule pokrój w kostkę. Całość podsmaż i zalej koncentratem pomidorowym.

sos.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Na sosie ułóż rulonik z mięsa i dodaj wodę. Potrawę gotuj pod przykryciem przez 30 min.

obiad.jpg
Fot. Anna Zyśk
To moje ulubione danie z Lubelszczyzny. Bije na głowę tradycyjny gulasz
Od rana Biedronka rozdaje produkty za symboliczną złotówkę. Trzeba się spieszyć
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy