Ryba w puszystej i lekkiej panierce, lepsza niż nad morzem
Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią sięgają po takie specjały. Większość smakoszy uważa, że ryba najlepiej smakuje nad morzem. Domowy specjał może ją przyćmić. Wszystko za sprawą wyjątkowo puszystej panierki. Jej sekretem jest dodatek piwa.
Bez wątpienia ryba często gości na naszych stołach. Niektórzy mogliby zajadać dania na jej bazie praktycznie bez ustanku. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na rybę, w obłędnej panierce. Specjał momentalnie znika z talerzy.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Przepyszna ryba w wyjątkowej panierce
Smażona ryba cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Dla osób, które spędzają wakacje nad morzem, jest ona pozycją obowiązkową. Jakiś czas temu wspominaliśmy o cenach smakołyków w nadmorskich restauracjach .
Ryba przygotowana w domowym zaciszu może być równie smakowita. Wystarczy przyrządzić ją w odpowiedni sposób. Tym razem wypróbujemy recepturę na rybę otoczoną puszystą panierką na bazie piwa. Podzielił się nią sam Jakub Kuroń. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
400 g fileta z białej morskiej ryby
-
300 g mąki pszennej
-
300 ml zimnego jasnego piwa
-
10 g proszku do pieczenia
-
sól
-
pieprz
-
olej
Prosty przepis na wyborną rybę w kuszącej panierce
Na początku filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem. Nie zaszkodzi skropić ich również sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przesiąknie ona smakiem przypraw .
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Mieszankę stopniowo wzbogacamy o zimne piwo. Składniki łączymy ze sobą przy użyciu drewnianej łyżki . Trzeba robić to delikatnie. W przeciwnym wypadku ciasto straci na swojej puszystości.
Kawałki ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy je w cieście. Tak przygotowane frykasy umieszczamy na rozgrzanym oleju. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. Warto wiedzieć na jakim tłuszczu najlepiej smażyć ryby .
Canva / Fudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuroń.com.pl