Smakosze.pl Przepisy Ryba w puszystej i lekkiej panierce, lepsza niż nad morzem
Canva / pnsam

Ryba w puszystej i lekkiej panierce, lepsza niż nad morzem

4 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią sięgają po takie specjały. Większość smakoszy uważa, że ryba najlepiej smakuje nad morzem. Domowy specjał może ją przyćmić. Wszystko za sprawą wyjątkowo puszystej panierki. Jej sekretem jest dodatek piwa.

Bez wątpienia ryba często gości na naszych stołach. Niektórzy mogliby zajadać dania na jej bazie praktycznie bez ustanku. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na rybę, w obłędnej panierce. Specjał momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Przepyszna ryba w wyjątkowej panierce

Smażona ryba cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Dla osób, które spędzają wakacje nad morzem, jest ona pozycją obowiązkową. Jakiś czas temu wspominaliśmy o cenach smakołyków w nadmorskich restauracjach .

Ryba przygotowana w domowym zaciszu może być równie smakowita. Wystarczy przyrządzić ją w odpowiedni sposób. Tym razem wypróbujemy recepturę na rybę otoczoną puszystą panierką na bazie piwa. Podzielił się nią sam Jakub Kuroń. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 400 g fileta z białej morskiej ryby

  • 300 g mąki pszennej

  • 300 ml zimnego jasnego piwa

  • 10 g proszku do pieczenia

  • sól

  • pieprz

  • olej

Prosty przepis na wyborną rybę w kuszącej panierce

Na początku filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem. Nie zaszkodzi skropić ich również sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przesiąknie ona smakiem przypraw .

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Mieszankę stopniowo wzbogacamy o zimne piwo. Składniki łączymy ze sobą przy użyciu drewnianej łyżki . Trzeba robić to delikatnie. W przeciwnym wypadku ciasto straci na swojej puszystości.

Kawałki ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy je w cieście. Tak przygotowane frykasy umieszczamy na rozgrzanym oleju. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. Warto wiedzieć na jakim tłuszczu najlepiej smażyć ryby .

Ryba z frytkami
Ryba z frytkami

Canva / Fudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuroń.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy