Sanepid ma pilne ogłoszenie. Kaufland wycofuje popularny produkt ze swoich półek
Sanepid wydał pilne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W partii jaj sprzedawanych w sieci sklepów Kaufland wykryto bowiem Salmonellę. Bakteria ta jest bardzo groźna dla naszego zdrowia. Sprawdź więc, czy nie masz tego produktu we własnej lodówce.
Ostrzeżenia ważne dla zdrowia i życia
Choć wszystkie produkty spożywcze są wytwarzane pod ścisłym nadzorem i z zachowaniem zasad higieny, nie raz zdarza się, że jednak znajdzie się w nich nieprzewidziane zanieczyszczenie. Może to być kawałek szkła, substancja migrująca czy bakterie.
I właśnie w takich przypadkach wkracza do akcji Główny Inspektorat Sanitarny, który czuwa nad naszym zdrowiem publicznym. Gdy tylko takie zanieczyszczenie zostanie wykryte, Sanepid wydaje pilny komunikat, który ma za zadanie dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców i ustrzec konsumentów przed zagrożeniem.
Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu
Jak podaje komunikat, Sanepid wykrył na powierzchni określonej niżej partii jaj oraz w ich treści pałeczki Salmonelli Enteritidis. Spożycie ich bez odpowiedniej obróbki termicznej może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia u niego salmonellozy. Możliwe jest też przeniesienie bakterii z powierzchni jaj na inne produkty.
Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu:
- Produkt – K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki z chowu na wolnym wybiegu, klasa A, 10 szt
- Data minimalnej trwałości i numer partii: 08/07/2023 PAW08
- Kod na skorupkach jaj: 1PL 10081308
- Producent: Zakład pakowania Aktiw Sp. z o.o. Gostków ul. Główna 15 58-312 Stare Bogaczowice, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 02215903 WE
- Wyprodukowano dla: Kaufland Polska Markety Sp. z o.o. Sp.k. aleja Armii Krajowej 47, 50-541 Wrocław
Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów
W związku z zaistniałą sytuacją Zakład Aktiw Sp. z o.o. zaczął wycofywać skażony produkt z rynku. Sieć sklepów Kaufland wycofała powyższy produkt ze sprzedaży w dniu 05.07.2023. Poinformowała też klientów o zagrożeniu za pośrednictwem komunikatów umieszczonych w punktach sprzedaży, a także na stronie internetowej sklepu i publikacjach w mediach.
Konsumenci, którzy nabyli powyższy produkt nie powinni spożywać go na surowo. Powinni mieć też na uwadze, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie i po spożyciu spowodować zatrucie pokarmowe.
Na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2 znajdziesz informacje nt zasad ostrożności w obchodzeniu się z jajami.
Na naszej stronie pisaliśmy też o zbiorowym zatruciu w Bieszczadach, a także o skażonej partii produktu wycofywanej z Biedronki.
Źródło: gis